Forside Kite Ekstremsport Mat & Oppskrifter Trening Turer Mine Mål Mine Linker Sponsorer

Kategori: Trening

Hva surrer man med når man er skadet?

Publisert: 08.12.2016 @ 21:23 Kategori: Trening Kommentarer: 0

I helgen bestemte jeg meg for å teste brettet på beina, dette til tros for at det var en uke siden jeg fikk et brudd i foten.

Jeg var nok letter motivert siden et par gode kompiser fra Østlandet kom opp. Da har man jo lyst til å joine litt lek i bakken. Hevelsen hadde gått ned og med en liten tapebit rundt tre tær så burde det bli stabilt nok. Det var i hvert fall tanken. Noen rolige svinger ble gjennomført, det gikk jo sånn passe. Forholdene var greit under middels, plenty med is og alt pudderet som var der for en uke siden, hadde smeltet.
Vi bestemte oss for å å kjøre litt jegercoco i bunnen av bakken. Mens jeg satt der så tenkte jeg: den tapen har sikkert røket, for jeg kjente hvordan tærne spriket. Påfølgende tur så kjente jeg hvor mye bevegelse det var. Det var var ikke nevneverdig behagelig og jeg sa i fra til gutta at jeg avslutter etter denne turen. De var i grunn gira på det samme. Is er jo for skøyter, ikke snowboard. En rolig afterski på Skistua og Stavkroa fristet atskillig mer. Om den ble rolig eller ikke, det vet kun de som var der.....

Jeg har innsett at jeg må ta det med ro en uke eller to til. Hva skal man da ta seg til?

Styrketrening kan man selvsagt gjøre selv om man er litt vondt i foten. Min oppgave her oppe er å kjøre opp Håkons styrke, mens han skal lære meg topptur og de nyeste stilene innen kiting. Uken har startet godt på området og vi har gjennomført den treningen vi har planlagt. Styrketrening er viktig uansett hvilken sport man utfører.

Dette er Håkon: Et ivrig friluftsmenneske med foto som yrke.

 
Når man ikke kan henge i fjellet halve dagen blir det selvsagt noen overflødige timer i døgnet. Heldigvis har jeg mye informasjon som skal inn i topplokket for å nærme meg målet. 

Mandag la vi inn opptrening med skredsøker, jeg vandret rundt i sikksakk på nabotomten. Heldigvis fant jeg søkeren hver gang.

Kunnskap og sikkerhet i fjellet er noe jeg verdsetter høyt, så jeg er villig til å tilegne meg denne kunnskapen med de timene som trengs. At jeg er så heldig å bo med mennesker som innehar en høy kunnskap og i tillegg er villige til å bruke av sin tid til å videre føre denne til meg. Ja det setter jeg umåtelig pris på. Da skulle det bare mangle at jeg gjengjelder tjenesten med min kunnskap. Jeg merker jo på Håkon at han gleder seg stort til å plage meg oppover fjellsidene, det må dessverre la vente litt på seg. Personlig så elsker jeg å trene motiverte mennesker, som trener har jeg nok alltid kjørt en personlig stil. Den treffer nok mennesker som ønsker å oppnå noe best. Gleden av å motivere folk fra bunnen av mistet jeg nok tidlig, om jeg noen gang har hatt den. 

Hvis det er ønske om det? Så kan jeg kjøre ut noen av de øvelsene vi trener på. Hva vi fokuserer på som er rettet mot de målene i forhold til våre aktiviteter. Legg igjen en kommentar så tar vi det derfra. 

 

Følg gjerne min Facebookside for flere oppdateringer. Trykk på det blå feltet.

 

Min insta og snap er: playinshape

 

 


Jeg har blitt utfordret!!!

Publisert: 07.12.2016 @ 14:06 Kategori: Trening Kommentarer: 0

Det er to personer igjen av Team Show U. Lars Hjalmarsson og undertegnende. Etter noen år med spenstige turer og opplevelser sammen, har vi nå bestemt oss for å kjøre en ukentlig challange. Dette gjør vi fordi vi begge liker utfordringer, det være seg fysisk eller kreativt. Det å få utfordringer eller utfordre seg selv er en viktig brikke for egen utvikling. Jeg er umåtelig glad for å ha en god venn med likt syn på feltet. Jeg vet at Lars er en luring som kommer til å sette både min fysikk, tålmodighet og kreativitet på prøve. Heldigvis er det akkurat dette jeg ønsker å oppnå med dette prosjektet

Forutsetningene for å starte dette prosjektet er gode med tanke på hvilke kvaliteter vi innehar pr i dag.Vi er jevngode på noen felter, mens vi begge har kvaliteter som skranter litt hos den andre part. Det gjør det spennende å se hvem som går av seieren. Ikke minst gleden av å se motparten måtte utføre sin straff påfølgende Onsdag. Straffene vil skje live på Facebook

Vi har kjørt i gang litt pent med beste onearm-handstand-freeze.Kan ikke si at jeg har spesielt mye erfaring fra dette, men husker at jeg prøvde en gang inntil en vegg. Vegg er selvsagt ikke et lovlig hjelpemiddel under denne fotoseansen.  Vi vil måtte poste dette førstkommende Søndag etter at utfordringen er sendt ut. Normalt vil denne bli publisert på Torsdager, da har man en lang weekend på å utføre. 


Fra nyttår så kjører vi også på med rene fysiske utfordringer hvor vi har en mnd å trene oss opp på. Det vil være grunnleggende øvelser som er med på å bygge oss opp som utøvere. Her står det mye stolthet på spill. 

 

Følg gjerne min Facebookside ved å trykke på det blå feltet.

Finnes også på Instagram og Snapchat: playinshape


Kompresjonstøy, hvilken effekt har det på treningen?

Publisert: 28.05.2014 @ 11:55 Kategori: Trening Kommentarer: 6

Det er stadig flere som velger å benytte seg av kompresjonstøy. For kun få år siden så var "tights" plagg som var forbeholdt jenter, og kanskje noen få menn som satset innen langdistanse løping. Klart det kan ha sett ut som både skøyteløpere og langrennsløpere i trikå har benyttet det, men et relativt tettsidene plagg er ikke kompresjonstøy.For at kompresjonstøy skal ha noen effekt annet en å vise frem en vel dreid kropp så må det faktisk være relativt hardt trykk på musklene det sitter på.

Jeg vil skille på effekten under trening og den (største effekten) etter trening. Ja, du leste riktig. Den største effekten er faktisk etter du har trent hardt. Jeg velger allikevel å forklare under trening først.

Her skiller jeg på det kompresjonstøyet som kun er basert på et elastisk stoff som holder et jevnt trykk og det kompresjonstøyet som er formsydd slik at det holder musklene på plass.

Det elastiske stoffet (som begge har) er ment å presse blodet tilbake til hjertet raskere slik at blodet får muligheten til å oppta mer oksygen. Det er jo en kjent sak at blodet samles noe opp i musklene under trening. Dette ønsker man selvsagt at skal sirkulere så effektivt som mulig for å ta opp mest mulig oksygen.  Og joa, noen vil nok ha en minimal effekt av dette, men tror neppe man sløyfer 2 minutter på en 5 km av den grunn alene.

Så har vi det formsydde kompresjonstøyet slik som blant annet Skins A 400 serien. (profesjonelt treningstøy, ikke et moteplagg som 2xu) De er designet for å holde musklene på plass når man f.eks løper. dette er fordi man får ganske mye sleng i musklene imellom hvert steg. Spennet i muskelen slippes opp. Ser man dette i sakte film så ser man musklene går fra side til side. Da blir musklaturen tvunget til å rette seg opp når den igjen spennes i det man treffer bakken. Når det kommer til styrketrening så hjelper det kroppen å holde spenn i muskelaturen.

Altså kan profesjonelt kompresjonstøy være en bidragsyter til å unngå slitasjeskader i muskelvev og på muskelfestene. I tillegg optimaliserer det et trykk i musklene under treningen.

Så til den største og kanskje mest ukjente effekten. Restitusjonseffekten:Kompresjonstøy sin absolutt mest dokumenterte effekt ligger i restitusjon. Det anbefales at man har på seg kompresjon minimum 45-60 min etter trening.  Under hard trening så produserer musklene oksyderende frie radikaler (giftstoffer). Disse blir liggende i muskelen å hindre restitusjon (enkelt forklart) Disse føres ut via blodet til lymfekjertler etc. Derfor ønsker vi at blodet som har pumpet opp musklene, raskest mulig skal bli presset tilbake til de organene som skiller disse ut av kroppen. Det er her kompresjonstøy kommer inn, kompresjonen presser blodet ut av musklene og ut i omløp. Da blir man raskere kvitt avfallstoffene som kroppen produserer. Litt samme effekt som hvis man hopper i kaldtvann: Les om restitusjon her

Det er selvsagt endel som vegrer seg fra å stille på trening kun iført kompresjonstøy fra topp til tå, men effekten er like stor ved å ha det under annet treningstøy. Fotballspillere bruker dette under shorts og på overkroppen.

Det finnes faktisk endel toppidrettsutøvere som sover i i kompresjonstøy. Den ledende produsenten av slikt tøy: skins har en egen slik serie som heter Recovery.

 

Så uansett kroppsform og idrett så hjelper faktisk kompresjonstøy deg å nå dine mål.

 

Hva er din erfaring?

 

Følg meg gjerne på instagram: Playinshape 


Doping, utrolig trist:/

Publisert: 08.05.2014 @ 21:59 Kategori: Trening Kommentarer: 8

Dessverre så blir vi i dagens samfunn eksponert for diverse kroppsidealer via faebook, instagram og medium som tv, aviser og ukablader.  Heldigvis så har samfunnet våknet opp litt de siste årene, slik at fokus på en sunn livsstil har blitt satt høyt i de norske hjem. De negative sidene er dessverre heller ikke til å stikke under en stol. 


Dette jaget etter en perfekt kropp får dessverre flere å flere med dårlig selvtillit til å tro at løsningen er doping. De føler at dette er den eneste måten de kan få solt seg i glansen av å være vellykket. Når vi ser bilder av fitnessmodeller over alt med de mest markerte tilsynelatende perfekte kroppene. Så fungerer det som reklame for oss. Vi ønsker jo alle å fremstå som sunne kroppsidealer som andre beundrer. Jeg kjenner ganske mange fra dette miljøet, et par ting er de enige om. Når de står på en scene så er de på sitt absolutt svakeste. Og at for å vinne eller plassere seg høyt i dette miljøet så tyr de aller fleste til ulovlige midler. 

Hadde det bare vært så vel at det var kun disse utøverne som utsatte seg for dette...så ja vel tenker jeg, men dette drar med seg synergieffekter til alle disse andre som trener og i tillegg kanskje sliter med lav selvtillit. De vil jo også oppleve dette! Denne beundringen, at folk snakker om hvor god form man er i. Jeg ønske jo det selv, jeg er jo ikke bedre en noen annen (eneste er at jeg tyr ikke til doping) Så langt ned ønsker jeg ikke synke. Jeg har faktisk mer forståelse for de som lever av sine prestasjoner, (de færreste gjør det innen fitness eller bygging). De får ihvertfall noen økonomiske kompensasjoner igjen for sin juks. Lykkes de å lure systemet så fylles ihvertfall lommeboken. Selv om jeg er meget i mot denne formen for juks, så er vi vel vitner til en verden der grenser flyttes innen toppidrett raskere en Anti dopingarbeidet makter å følge.

Her igjen så påvirker dette de unge lovende som kanskje har tider å måle seg mot....Skjønner lett at man mister motet i grunn.Hvor sunt er det egentlig? Presse kroppen sin til det maksimale en årrekke. Tviler vel sterk på at kroppen digger 10 mnd diett på 600 kcal om dagen for å fjerne det minste gram fett. Og for hva? Et bilde på insta? Eller en 4 plass i en av de etterhvert mange konkurransene innen fitness eller bygging.

All ære til de som gjør dette reint, for jeg VET at det ligger enormt mye viljestyrke og trening bak. Selv de som jukser har en enorm viljestyrke...

Det som er synd med det er som sagt at det påvirker mannen i gata, flere og flere får en holdning til prestasjonsfremmede midler at det er det samme som et kosttilskudd. Han jeg trener med har jo sagt at dette ikke er noe farlig. Han har selv brukt det flere ganger og ikke fått noen bivirkninger...Folk får bivirkninger, jeg kjenner flere som har ent opp med opphold på psykiatriskavdeling, fått sosial angst etc. 

Nedturene er mange, det er også mange som utvikler spisevegring grunnet strenge dietter. De mister enhver form for et naturlig blikk på egen kropp.

 

Hva mener du om denne trenden? Er det sunt?

 

Følg meg gjerne på Instagram


EN FANTASTISK ØVELSE FOR Å TRENE LÅR :)

Publisert: 19.02.2014 @ 21:56 Kategori: Trening Kommentarer: 1

Tenkte å vise dere et klipp med en fantastisk styrkeøvlse i forskjellige skaleringer.

Det er en øvelse som krever endel grunnstyrke i lår og core muskelatur fra før. I tillegg er den fin for balansen.


Prøv den gjerne hjemme på stuegulvet uten vekter. Husk at dere skal HELT ned. Det er en fordel å varme opp før dere går helt ned.

Hvor mange klarte du?

 

 

Følg meg gjerne på Instagram: playinshape Trykk bare på linken:)


Restitusjonstrening :)

Publisert: 03.10.2013 @ 22:37 Kategori: Trening Kommentarer: 0

I dag har jeg gjennomført en restitusjonsøkt med styrketrening. Da tenkte jeg at det passet fint å skrive litt om nettopp dette igjen. Jeg kommer til å gjøre en litt kort versjon av dette, uten de faglige uttrykkene. Jeg har skrevet mye om restitusjon tidligere og kommer til å link til dette i bunnen. Her blir det mer for å skape en enkel forståelse av effekten og hvordan man kan forbere/gjennomføre den.

Restitusjonstrening vil jeg dele inn i 2 grupper, den man kjører etter endt treningsøkt og de øktene hvor man kjører en rein restitusjonsøkt. La oss begynne med den første. Det er mange som er flinke å kjører igjennom sin treningsøkt. Når programmet er ferdig så stopper de helt opp, enten så setter de seg inn i en bil eller så blir de stående å ta en sosial prat. Det som skjer når man trener med høyintensitet eller stor belastning på musklene er at det skapes giftstoffer i musklene.  Dette er avfallstoffer som hindrer kroppen i å restituere seg, disse ønsker vi selvsagt at kroppen skal kvitte seg med å raskt som mulig.

Det er heldigvis endel som kjører inn restitusjonstrening uten at de vet at det er dette de gjør. De syntes kanskje bare at det kjennes bedre eller at noen har fortalt dem at det er lurt!Det jeg anbefaler alle å gjøre er å kjøre en avsluttning etter ent økt hvor man ligger på ca 60% av makspuls. Her er det ikke dokumentert noen stor forskjell på hva man gjør, men det vanligste er å gå raskt, ro, jogge rolig, svømme eller lignende, Kan gjerne også tøyes ut mot slutten av restitusjonsøkten. En slik økt bør vare 20-50 min avhengig av hvor lang og intens økt man har hatt. Da hjelper man kroppen å kvitte seg med avfalstoffene som blir liggende i musklene. 

I Tillegg så anbefaler jeg å dusje (helst bade) i iskaldt vann 1-3 minutter på de musklene som har hatt belastning. Da trekker blodet seg inn i kroppen og drar med seg avfallstoffer inn mot lymfer etc som er nettopp der kroppen kvitter seg med disse stoffene. Det kan virke friskt i starten, men man venner seg til det. Dette har stor effekt, men var litt på sidelinjen av tema i dag :)Så har vi nr 2: Dette er for de som gjennomfører mange høyintensitetøkter hver uke. De bør legge inn 1-2 reine restitusjonsøkter i programmet sitt, der de kjører samme lengde 20-50 min. Her blir det gjerne at man kjører nærmere 50, men husk at hvis man passerer 1 time så går det over i langkjøring og effekten forandres. 

Jeg hadde denne uken startet med 3 beinharde crossfit treninger og valgte i dag å kjøre en rolig styrkeøkt. Under en crossfit økt så ligger pulsen mellom 85-100 % Så ved å kjøre en rolig styrkeøkt så blir det faktisk en restitusjonsøkt fordi pulsen lå mellom 100-125 slag og med en max puls på 200 som jeg har ligger jeg i en god sone for restitusjon. 

Normalt hvis jeg kjører vekttrening kjører jeg 40-60 sek pause mellom settene og 3 min mellom øvelsene. 

Mens på en restitusjonsøkt så kjører jeg ca 120 sek pause mellom settene nettopp for å ikke ha for høy puls. De med pulsklokke kan lett følge med der, de som ikke har kan styre det ganske greit med sekundviseren.

 

Legger ved en link som forklarer prosessen ved restitusjonstrening KLIKK HER

 

Følg meg gjerne må instagram: playinshape

Snapchat: jskoie

Facebookside :)

Kom gjerne med spørsmål, jeg blir glad hvis dere liker :)

 


Stikkord:

Et møte med en aktiv crossfit'er, Toan Dinh.

Publisert: 25.09.2013 @ 22:30 Kategori: Trening Kommentarer: 0

I dag så skriver jeg en historie om Toan som har funnet sin lidenskap til trening igjennom Crossfit. For de av dere som er nysgjerrige på hva Crossfit er så kan dere: TRYKKE HER :)

 

Toan's historie: 

Under oppveksten så var jeg lite aktiv, hovedfokuset for meg og min vennekrets gikk i tv og dataspill. Kunnskapen eller fokuset på hva jeg dyttet i kroppen var heller labert! Jeg kjøpte det jeg syntes fristet mest uten tanke på hva det inneholdt eller hva det gav av energi til kroppen. En typisk lunsj for meg på videregående var parisloff og litago fra rimi'n på andre siden av gaten. Det smakte jo godt og vi koste oss med det. Lite aktivitet og dårlig kost gjorde jo at kiloene begynte å legge seg på kroppen, noe jeg selvsagt mislikte sterkt. I noen desperate forsøk prøvde jeg å ta noen joggeturer på kveldene i blant, dette hjalp dessverre lite. Jeg valgte heller ikke å fokusere så mye på det, jeg hadde jo mine gode venner og min kjære tid med min playstation. Jeg fikk etterhvert kallenavnet "gaming Toan". Dagen kom der vekten bikket 80 kg, og med min høyde på 170 cm og relativt utrent muskelmasse ble det et syn i speilet jeg ble flau over. Det påvirket også min selvtillit, jeg ønsket jo på ingen måte å se slik ut! 

Året var 2010, jeg bestemte meg får å gjøre en innsats, jeg startet å lese meg opp innen aktivitet og kosthold. Jeg gikk over til å handle inn egen mat isteden for å spise mors frityrstekte vårruller ( som er fantastisk gode BTW ).Jeg meldte meg inn på et helsestudio, jeg husker spesielt godt den første dagen. Da kom det en stor mann inn som trente med 70 kilo i benken, jeg syntes det var utrolig imponerende hvor sterk han var. I starten følte jeg meg helt latterlig svak, men jeg forsatte rutinene med endret kosthold og trening, det gav resultater. Vekten gikk sakte, men sikkert nedover, plutselig var den nede på 75 kilo, i tillegg var jeg blitt mye sterkere. Selvtilliten steg og jeg følte meg svært tilfreds med egen fremdrift.
2011 kom en kamerat bort til meg og fortalte om noe som het crossfit, et marine jeger/navy seals treningsprogram. Jeg hadde kommet i relativt god form, 70 kilo i benken var blitt en lek og jeg følte meg på topp. Jeg lo litt når han fortalte om opplegget, tenkte at dette klarer jeg lett. Det hele endte med at jeg møtte veggen så det smalt på første trening, jeg klarte ikke engang å fullføre Wod'n  "les om det her".

Musklene skrek mens jeg heiv etter pusten, jeg måtte bare hive inn håndkle. Med lavt hode på veien hjem gikk jeg med tanken i hode "Jeg trudde jo jeg var i god form", selvtilliten var knust. Jeg valgt å gjøre litt research, så på youtube videoer og lot meg inspirere, jeg implementerte crossfit inn i min treningshverdag. Jeg kjempet meg igjennom hver økt, flere ganger sa jeg til meg selv ( hvorfor gjør jeg dette tullet her, det er jo bare hat) etterhvert så gikk det over til å bli mer og mer givende. Crossfit ble gøy, egenvekten min raste ned, nesten til det punktet hvor jeg følte meg for tynn, men vektene på stangen gikk opp. Crossfit var MIN greie, det forandret også synet mitt på andre ting i hverdagen. psyken ble sterkere og utfordringene lettere å hamskes med. Crossfit ble en livsstil.Året gikk og jeg fikk øynene opp for olympisk vektløfting, jeg skjønte at jeg måtte bli god på disse øvelsene for å bli en bedre crossfit'er. Jeg hentet igjen kunnskap på youtube for å lære meg RYKK og STØT. Jeg prøvde å feilet på egenhånd uten at noen kunne rettlede meg. Etter en stund så satte jeg mine bein på innsiden av Tønsberg Kameratenes treningslokaler (der hvor de trener nettopp vektløfting) Jeg møtte en hyggelig trener soom jeg forklarte at jeg drev med crossfit til, da rynket han på nesa. Vi er nå på vinteren 2012, jeg stilte opp på treningene til TK og treneren lot seg imponere over hva jeg hadde lært ved egen hjelp. Etter 2 mnd var jeg klar for første klubbstevne, meg støtet 87 kg og rykket min egen kroppsvekt 67 kilo. Jeg skjønte nå at jeg hadde viljen og eksplosiviteten til å bli en god crossfit'er og vektløfter. Så jeg spurte min trener hva som måtte til for å stille i et NM. Vi fant ut sammen at målsetningen bør være å kvalifisere seg til NM 2014. Jeg ble utrolig glad, jeg har nå funnet noe jeg virkelig trives med. Jeg er nå sammen med et par kamerater med samme interesse i gang med å starte opp et crossfit senter i Tønsberg som vil ha oppstart i okt 2013. 

 

Jeg tror neppe de jeg gikk på videregående skole med ville kjent meg igjen i dag. Jeg har endret holdninger kroppslige som psykiske. Hverdagen og interessefeltene har tatt en retning som jeg er super tilfreds med. Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg er litt stolt. Jeg vil nå samtidig som jeg driver egen utvikling, hjelpe andre til det samme. 

 

 

Følg meg gjerne på instagram: jskoie

snapchat: jskoie

 

Facebookside


Stikkord:

Hva er Crossfit? Jo det har jeg tenkt til å forklare litt om i dag :)

Publisert: 06.09.2013 @ 15:23 Kategori: Trening Kommentarer: 4

Crossfit er et ord som oftere og oftere har dukket opp på folkemunne den senere tiden. Spørsmålet er selvsagt: Hva er Crossfit egentlig?

Det er gjerne en tanke bak en ny treningsform, nå er faktisk ikke Crossfit så nytt som man skulle tro. Greg og Lauren Glassman startet dette helt tilbake i  2000, men det er først de siste 2-3 årene de fleste nordmenn har blitt ekspandert for uttrykket. Så hva går det egentlig ut på? 

Tanken er at man skal trene konstant varierte funksjonelle øvelser, med høy intensitet i en angitt tid? Crossfitere er faktisk spesialister på å ikke spesialisere seg. Det handler altså om variasjon under og i hver crossfitøkt. Man kombinerer ofte turn, kondisjon, og olympiske øvelser, men felles er at man bruker såkalte funksjonelle øvelser hvor man bruker flere muskelgrupper sammen. De fleste som trener styrke på et helsestudio er vant med det motsatte, her skal man isolere muskeltreningen til akkurat den muskele, ja gjerne den siden av muskelen i tillegg. Ut fra denne bakgrunnen blir det laget programmer (i crossfit har dette navnet WOD) som "normalt" er 15-20 minutter. (tiden kan varierer). Da skal man kjøre maksimalt antall repitisjoner av programmet i den perioden. Det kan også settes et visst antall gjennomførte runder som måles på tid. Her skal man presse seg til det maksimale hele tiden. Altså HØY INTENSITET! 

Eksempler på program kan være: 

10 burpees

100 meter løping på alle 4

10 hang ups

100 meter løping baklengs


Her finnes det utallige varianter av WOD'er man kan lage.

I Crossfit brukes det ofte endel utstyr som kettelbells, tungetau, hoppetau etc. Det er egentlig bare fantasien som setter en begrensning så lenge øvelsene er funksjonelle (altså aktiviserer flere muskelgrupper). 

Treningen blir gjennomført med oppvarming 10-20 min og nedkjøring med beveglighetstrening (uttøying). Da er man faktisk ferdig å trene på godt under en time. 

 

En av fordelene med Crossfit er at man kan i prinsippet gjennomføre det hvor som helst. I hagen, skogen på en idrettsbane eller i en bakke. Jeg anbefaler allikevel alle å oppsøke et senter i nærheten fordi man gjerne blir pushet det lille ekstra ved å ha gode instruktører. De kan i tillegg veilede slik at man gjennomfører øvelsene riktig. Dette er med på å forhindre skader og øker effekten på treningen.

Har man ikke tilbudet tilgjenglig i sitt nærområde så anbefaler jeg litt reise tid for å få gjennomført noen økter i tillegg til å søke inspirasjon til øvelser youtube. Der finnes det masse tips.

Personlig så lar jeg meg motivere sterkere hvis man er flere som skal gjennomføre det sammen. 

Hva er så min erfaring etter å ha prøvd dette noen ganger.

1. Jeg føler at jeg er i utrolig dårlig form, man skulle tro at man hold i 15 min med aktivitet. Sannheten er at jeg virkelig blir satt på plass på disse minuttene MOT MEG SELV.

2. Jeg er nå etter sommeren kanskje 4-5 kilo over trivselvekten og de kjennes ut som 50 kilo.

3. Det er uvant å igjen kjøre funksjonell trening etter så mange år uten. Jeg er jo tidligere turner, da ble slike øvelser brukt mye i treningen.

4. jeg har vel ikke merket den helt store fremgangen, men jeg har virkelig troen på at dette gjør min kropp godt og at dette kombinert med den andre treningen jeg gjennomfører vil få meg i mye bedre fysisk form.

5. Det er motiverende å være mange sammen på trening som alle er innstilt på å kjøre seg selv hardt. Man stiller ikke opp på en slik trening med innstillingen at man kan ta en rolig økt. For det GÅR IKKE! Da er hele poenget borte

6. Vil jeg anbefale det til andre uansett hvilken idrett eller målsetning de har. JA absolutt, dette er noe som passer for absolutt ALLE. Du konkurrerer kun mot deg selv, du har ikke tid eller krefter til å se på side mann uansett. Det er DU som skal i bedre form. Jeg har alltid hatt troen på funksjonell trening, det gir en gjennomtrent kropp som kan brukes til så mye mer en 1 som kun er sterk i bicepsen.

7. Man oppnår høy forbrenning av slike økter.

 

Personlig vil dette bli et supplement til annen trening som jeg også gjennomfører.

 

DETTE ANBEFALES FRA MIN SIDE

 

Følg meg på Instagram: jskoie

Snapshat: jskoie

Facebookside

 

Kommenter så gjerne, så svarer jeg etter beste evne :)

 


Stikkord:

Hvis du skal velge 1 styrkeøvelse - velg denne!

Publisert: 20.03.2013 @ 18:19 Kategori: Trening Kommentarer: 7

Knebøy, øvelsen som er elsket og hatet. Det finnes mange dårlige unnskyldninger både for jenter og gutter til å droppe denne øvelsen:


- Lårene og rumpa blir for store (spesielt jenter)

- Dårlig øvelse for knærne

- Ødelegger ryggen

- Blir ødelagt i lårene for lenge

- Fare for brokk fordi jeg ikke har belte

Ja, unnskyldningene er mange, men med litt terping på teknikk så har ingen av disse unnskyldningene spesielt rotfeste i virkeligheten. Som i alle styrkeøvelser er teknikk selvfølgelig meget viktig.

Jeg hadde en økt på formiddagen i går, da var det mye ungdom representert og jeg må si jeg ble lettere skremt da jeg så hvilken utførelse de hadde av øvelsene. Man får nesten lyst til å spørre dem om de i det hele tatt vet hvilken muskelgruppe de trener. Her har treningsenterene en jobb å gjøre. Nok om det.

Fortsetter under bildet:
Med knebøy så trener man mange store muskelgrupper, det er nettopp det som gjør den så effektiv. Det er jo ingen hemmelighet at å trene store muskelgrupper forbrenner mest.

Framside lår (quadriceps), bakside lår (hamstring), rumpa (gluteus), leggmusklene (gestrocnemius, soleus), ryggen (erector spinae), pluss core. Jeg vil faktisk påstå at man blir sterkere i magen/core av å kjøre tunge knebøy en å trene situps(nå finnes det mange andre øvelser som gjør deg sterkere i magen en situps). At alle disse musklene stimuleres burde i grunn være motivasjon nok!Knebøy er trolig den mest effektive øvelsen for posterior-kjeden (muskulaturen som bidrar til hofteforlengelse på norsk). Disse musklene bidrar til at du hopper, drar, skyver, -  i grunn det meste med underkroppen. Evnen til å utføre en dyyyp knebøy forteller mye om vår fleksibilitet og muskelkontroll. 

De fleste kvinner vil også ha redusert sjansen for å få beinskjørhet grunnet at sterkere ben øker beintettheten i ryggraden, beinene og hoften.

 

Å beskrive teknikken i detalj tror jeg like godt man kan gjøre med en video. Jeg anbefaler alle om å ta kontakt med en veileder som kan se på teknikken. En ting er å selv kjenne eller tro, men en autorisert veileder vil kunne bety stor forskjell.  

 

 

Man bør gjennomføre øvelsen med lik hastighet på vei ned og opp. Da reduserer man skader med for brå bevegelser.  

Noen flere grunner til å kjøre knebøy:

- Jo sterkere bein, jo sterkere kropp

- Forbedrer idrettslige prestasjoner

- Gir økt forbrenning

- Øker nivået av testosteron 

- Styrker bevegligheten og coremuskulaturen, som letter de fleste daglige gjøremål. 

 

Følg meg på instagram: jskoie

 

Og selv om man har en kul jakke så er det ikke feil å ha kjørt noen knebøy.Når trente du knebøy sist?


Stikkord:

Da har treningsuken startet med ett par økter

Publisert: 16.10.2012 @ 18:52 Kategori: Trening Kommentarer: 1

Etter en helg uten trening startet meg på Mandag med  styrketrening sammen med Tønsberg Turn. Der går det i tradisjonelle styrkeøvelser i 1,5 time.

I dag har jeg kjørt en styrkeøkt for triceps :) Skulle egentlig trene med Stupegruppen Spinn (tørr trening), men det fristet lite å sykle så langt i regnet. Derfor ble det Stamina Hot Torvgården isteden :)

Viktig å holde det gående :)


Har de som jobber på treningssentre blitt selgere??

Publisert: 10.10.2012 @ 12:44 Kategori: Trening Kommentarer: 27

Jeg føler at endringene i helsestudiobransjen har sine positive sider, men også endel negative trekk. En av de sistnevnte er at de som jobber på treningssentrene ikke lengre følger opp kundene med veiledning. For 10-15 år siden var det færre ansatte, men de som jobbet der var rundt i lokale og bestod treningen til medlemene hver dag. Ikke bare en 1 time når de kjøpte medlemskapet. Kan jo nesten lure på om det har blitt en spekulativ greie hvor sentrene satser på at de trener feil slik at de pådrar seg skader/ubehag. Slik at de bare bruker 1-2 mnd av medlemskapet (12mnd binding) Da er det plass til flere...

Nå skal jeg selvfølgelig ikke beskylde dem for å tenke slik. Det er positivt at flere og flere ser verdien av å trene, da er det synd at de ikke blir fulgt opp slik at de både blir motivert og blir tilført den kunnskapen som skal til for best effekt og unngå skader. Det er jo så lite som skal til, det er ihvertfall min mening. Det er jo ofte små justeringer fra å trene totalt feil, til riktig. Bevisstgjøring av hvilke muskler som faktisk trenes og hvordan det gjøres gir så enormt god effekt. 


Hva har treningssentrene valgt å gjøre, jo de har tilknyttet seg personlige trenere. Jaaa, det er mange flinke personlige trenere, men også endel dårlige. Heldigvis så er bransjen inne for å rydde endel opp i dette selv. Så det treningssentrene egentlig sier er at du kan benytte apparatene vi har for den prisen pr mnd. Hvis du skal få god effekt av det må du dra oss ut av sofaen "der vi sitter å ser på eurosport og spiser kylling sammen med våre kollegaer" eller så må du betale ekstra. 

Personlige trenere er jo ofte flinke til å motivere i tillegg til å gi kunnskap om riktig trening og kosthold. Så du får jo en pakke, de skal absolutt ikke undervurderes. Bare synd at ikke treningssentrene kunne satt av litt resursser til å følge opp kundene sine (vet jeg slår alle over en kam). Dessverre tjener de mer på å selge outfit og kosttilskudd, derfor blir dette prioritert. 
De klarte det jo på 90 tallet da med færre folk og mindre kunnskap. Ofte så ser jeg treningsveiledere gå rett forbi "klasse eksempler" på feiltrening. Du vet at de vet at medlemet ødlegger kroppen sin, men de går bare videre...Utrolig synd! 

Det kan ta 3 sekunder å lage en skade somdet kan ta mnd å rette opp. De værste skadene skjer ofte etter at medlemet har fått litt mer styrke og fortsatt løfter feil. Da får det så mye større konsikvenser. Det er aldri forsent å rette på noen's teknikk. Jeg blir personlig super glad hvis noen "som ser utenifra" kan rette på detaljer ved min teknikk. MAN BLIR ALDRI UTLÆRT. Det hender jeg tar meg bryet med å gjøre dette på treningssentre, men det trener såpass mange der at hvis jeg skulle gjort det kunne jeg har begynt fulltid.

javascript:mctmp(0);
Så merker man fort om noen er mottaglige for informasjon eller ikke. Noen har jo gjort dette i mange år og kan jo best...Da er det jo greit :)

 

Selv om jeg ikke har fått tid til å skrive så mange innlegg i det siste så har jeg fortsatt fått trent bra. 

Jeg legger ut endel korte meldinger på twitter eller på facebooksiden.

 


Stikkord:

Vil gratulerer med flere Norgesmestere, pluss dagens aktivitet

Publisert: 07.10.2012 @ 19:41 Kategori: Trening Kommentarer: 12

I går ble 2 av de på Norkost teamet Norgesmestre Emilie Møller Olsen, Sondre Krogh Bjerke. Disse stilte opp i Fitness og Bodybuilding i helgen i Oslo. Gratulerer til dere alle 3, alltid morsomt når andre i Norkost teamet gjør det bra :)

Sondre Krogh Bjerke

Sondre Krogh Bjerke og Emilie Møller Olsen

 

I dag startet jeg med lår og ticeps trening på Stamina HOT, Jeg gikk til og fra, ca 1 time til sammen.

I kveld har jeg gått en 50 minutters restitusjonsøkt i skogen.

Jeg for se om jeg tar meg tid til å lage ett innlegg om helgens uprofesjonelle innlegg i Dagbladet om kosttilskudd.....

Hva har DU gjort i helgen egentlig? Fått nytt det fine været? 


Stikkord:

Mye tilbakemelding i dag pluss dagens trening :)

Publisert: 26.09.2012 @ 21:20 Kategori: Trening Kommentarer: 21

Jeg startet dagen på Stamina HOT "Spenst" med en bein økt kl 0700. Det er relativt tungt å starte dagen med knebøy etc, men det gikk i grunn greit. Det er deilig å kjenne at en så stor muskelgruppe jobbe hardt. Svetten pilet ut av pannen og smilet satt løsere og løsere utover i økten etterhvert som jeg våknet.

Forsetter under bilde:

På dagen var jeg til massasje/uttøying og til laserbehandling, i dag var begge lasermennene der, det skapte forvirring. Jeg ble faktisk behandlet av begge også. Vet ikke om det var det som gjorde det, men jeg sovnet faktisk. Jeg har en tendens til å sovne hvis jeg ikke aktiviserer meg selv. Det er kanskje derfor jeg påstår at jeg har sett utrolig lite på film og tv, jeg sovner jo bare...

På kveldsøkten var det triceps og mage som fikk kjørt seg, normalt sett kjører jeg dette sammen med bein, men grunnet litt knapp tid før jobb valgte å splitte disse. Det ble selvsagt kjørt oppvarming og lett restitusjon på slutten av begge øktene.På dagen i dag skrev jeg et innlegg der jeg blandet meg inn i overvekt debatten mellom Kari Jaquesson og Jørgen Foss. Det har vært en debatt som har pågått et par dager. KLIKK HER FOR Å LESE

Dette resulterte jo i en storm av tilbakemeldinger både her og på facebook :) Akkurat slik jeg liker det! Jeg har prøvd å svare alle etter beste evne, jeg ogs også gjort så godt jeg kan for å ikke tråkke noen på tærne! 

Noen flere som vil ytre sin mening eller ønsker tilbakemelding på sine holdninger på temaet jeg skrev om i formiddag så er det bare å legge igjen en kommentar.

 

Hva har du trent i dag forresten?


Stikkord:

Totalt ødelagt i kroppen etter gårsdagen......

Publisert: 25.09.2012 @ 10:31 Kategori: Trening Kommentarer: 23

Jeg kan faktisk ikke huske å ha vært så mørbanket i kroppen som jeg er i dag...på aldri så lenge.

Jeg sitter på kontoret og har egentlig lyst på en kopp kaffe, men sliter med å motivere meg opp fra kontorstolen. Jeg er posisjonert ca 11 skritt i hver retning unna maskinen, men jeg må ut igjennom den døra der....Det tyder på at kiteøkten i går på Ringshaug var energikrevende ihvertfall. totalt ble det 4,5 time trening i går fordelt over 3 økter. Svømme 1500 meter på morgenen, kitøkt på Ringshaug, drøye 3 timer og en restitusjonsgåtur på kvelden, ca 40 min. 

I ettermiddag braker det løs igjen, det er fortsatt meldt vind i fra Øst-Nordøst, det må utnyttes til det fulle. Nå er det bare å bruke alle triksene man kan for restitusjon, kroppen trenger å få kjørt seg hardt innimellom :) Det må til for å nå de resultatene som ønskes!

Noen andre som kjenner det på kroppen etter trening i dag?

 

FØLG MEG PÅ FACEBOOK


Stikkord:

Mange ødelegger ryggen i benpress uten å vite det (Lær mer)

Publisert: 21.09.2012 @ 12:39 Kategori: Trening Kommentarer: 10

Benpress er en velkjent styrkeøvelse som brukes for å styrke lårmuskelaturen. Mange føler også at de får kjørt ut lårmuskelaturen bedre her en i knebøy, dette fordi knebøy krever høyere stabilitet og "all over styrke". Når man kjører knebøy opplever mange at det er andre muskler i kroppen som svikter (mangler styrke) slik at lårene ikke blir trent med den effekten man ønsker. Da er Benpress en fin øvelse hvor lårene blir mer konsentrer! "Knebøy er en fantastisk øvelse, ikke slutt med den" Utfordringen som endel glemmer når de trener i apparater er teknikk, dette gjelder også i benpress. Det er ikke slik at du bare kan slenge deg ned å skyve opp det kroppen orker uten å tenke teknikk. Teknikk/posisjon er utrolig viktig når det kommer til benpress (også) Vi er som regel sterke i lår og benpress er en øvelse som blir kjørt med tunge vekter.

Dette medfører økt risiko for å pådra seg skader og det er utvilsomt mange som gjør dette nettopp i benpress. Noen vil sikkert tenke at det oppstår fordi man blir presset så hardt mot underlaget. Det er det faktisk ikke, det har med "repetiv posterior tilt" eller bakovertipping av bekkenet. Det er mye lettere å oppdage når korsryggen og bekkenet tippes/beveges i en unaturlig posisjon i knebøy kontra benpress. Det er først når bekken tilten blir så stor at den drar med seg korsryggen i fleksjon (kromming) og skaper et stort trykk på diskene mellom ryggvirvlene at faren for skade oppstår. Det finnes heldigvis relativt enkle grep man kan gjøre for å kontrollere dette ikke skjer. Hvis du plasserer hånden i korsryggen når du har strake ben (bruk lite vekter når du tester dette) så bøyer du benene og hoften, hvor mer du bøyer jo mer flater hånden ut. Når du passerer punktet "den er flat" er den grei regel at du kan passere dette punktet med ca 10 grader, går du over dette vil risikoen for å pådra seg skader øke i høy grad.Når det er sagt så vil det å trene med større bevegelighetsutslag på sikt være viktig for å oppnå best mulig resultat. (ikke at du skal tøye disse grensene, men at man bør trene opp bevegeligheten). Da er det viktig å de som sliter med for lite bevegelighetsutslag gjør øvelser som øker dette. Her finnes det mange forskjellig øvelser og uttøyingsvarianter. I utgangspunktet så anbefaler jeg alle å drive enten med bevegelighetstrening eller legge inn noe uttøying for å øke muligheten for å trene riktig som på sikt gir best mulig effekt.  

Hva skal du trene i dag?


Stikkord:

Dagens aktiviteter, litt motivasjonsbilder, pluss link til formiddagens innlegg (glem vekta)

Publisert: 19.09.2012 @ 21:51 Kategori: Trening Kommentarer: 19I dag startet det med ca 1 time restitusjonstrening på sykkel ut, solen skinner om dagen og det er det viktig å utnytte. Spesielt varmt er det ikke, men med tanke på hva vi har i vente må da dagens vær "Tønsberg" kategoriseres som godvær, sol og lite vind :) Så ble det en veldig bra styrke økt sammen med Erik Aase. Det er en stund siden han har drevet med ren styrketrening, men det fungerte utmerket. Vi klarte å holde høy intensitet igjennom hele økten og avsluttet med 15 minutter rask gange i lett motbakke. Tror i grunn begge kommer til å merke det godt i muskelaturen i morgen :)

jeg har i tillegg vært til massasje/tøying, det er jeg jo 1 gang i uken. Det er bare helt fantastisk, "les her hvorfor jeg bruker massasje" føler virkelig at det gir meg progresjon innen bevegelighet. Det har også en positiv effekt som er betennelsedempende, det kan være greit når man trener store mengder!

Her kan du lese formiddagens innlegg: Glem vekta, bruk den i beste fall til å tøye bakside lår når du dytter den på plass etter andres bruk!!!

 

 


Lite innlegg om dagens trening, første turntrening med Tønsberg Turn på mange år.

Publisert: 17.09.2012 @ 22:31 Kategori: Trening Kommentarer: 26

I dag startet jeg med mine vanlige 1500 meter brystsvømming før jobb. Det er jo for de som har fulgt meg en relativt standard start på treningsuken.

I kveld ble jeg med på trening sammen med Tønsberg Turn Ungdomspartiet. Det er et parti jeg selv trente i 5 år, riktig nok for nesten 10 år siden. Jeg mangler nok noe av kjernestyrken så dette håper jeg å trene opp sammen med turnerene. Jeg ble forespeilet en trening med kun styrke og baseøvleser på 1,5 time, da tenkte jeg på forhånd at jeg virkelig skulle får kjørt meg. I noen av øvelsene fikk jeg også det, mens jeg savnet noe høyere intensitet på treningen. Det var enormt bra disiplin til å være en trener og ca 30 turnere. De har også satt seg høye mål for hva de skal prestere fysisk dette året, noe som er veldig bra. Håper at jeg i samråd med treneren kan få opp intensiteten litt på disse treningene så vil effekten bli enda bedre. Den var langt i fra rolig bare så det er sagt :)Jeg fant også ut hvor jeg virkelig manglet musklekraft, det var i hofteleddsbøyeren. Her hadde jeg muskler som en jentunge på 12 år, det passer dårlig i en mannekropp av min størrelse :/ Her må det trenes og det hardt, jeg kan noen øvelser, men kommer i nær fremtid til å sette meg inn i flere slik at jeg kan oppnå høyere styrke her med riktig trening.

Hvordan startet treningsuken for deres del?


Stikkord:

Dagen der på, nesten like hard selv uten alkohol :/

Publisert: 16.09.2012 @ 21:54 Kategori: Trening Kommentarer: 11

Følelsen i kroppen i dag har tilsagt at jeg drakk noe helt annet en eplejus og Pepsi max på festen i går. Vi hold jo på til byen stengte, noen garantert langt mye lengre også, men jeg valgte å kaste inn håndkle da.Nå skal det legges til at jeg var ute å tittet til stengetid på Fredag også, så mangelen på søvn startet nok allerede her! Så kan dere jo se Lørdagen's forløp HER

Jeg våknet vel så sent som 11 og var ikke ute av sengen før kl var godt passert 12 i dag, da var følelsen ganske lik den jeg ville hatt viss jeg hadde drukket alkohol. Nå har ikke jeg slitt så veldig med å bli fyllesyk, men redusert blir man jo. Det er vel et klart bevis på at mangel på god søvnkvalitet er like ille eller nesten værre en selve alkoholen.
De ble noen timer på sofaen sammen med tv skjermen, litt oppfølging av blogg etc. Det hjalp litt på formen og jeg fikk kommet meg ut på Sykkeltur sammen med Sigve Botnen og Andre Natland. De er jo i relativt god sykkelform, så jeg hadde mer en nok med å dra kroppen over stein og røtter i samme tempo som de, men her først hadde jeg fordelen av å være helt nykter i går. Det var jo knallsol i dag, med god trekk i vinden. Da er det utrolig flott å sykle i skogen, temperaturen var også upåklagelig. Det som startet som en Søndag med sliten kropp ble en fantastisk Søndag med god trening. Det er vel erfaringen, selv om man er litt sliten blir det veldig ofte flotte oppleveser av å komme seg ut.

Er den noen andre som har hatt noen fine opplevelser denne Søndagen?


Ett lite kveldsinnlegg fra en ferdig trent MANN :)

Publisert: 12.09.2012 @ 22:14 Kategori: Trening Kommentarer: 57

I dag føler jeg selv at det har blitt bra med trening, jeg startet dagen med 1500 meter brystsvømming før jeg stakk på lasterbehandlingen (lipolaser).  Etter det la jeg ut et innlegg hvor jeg forklarer hvorfor diett og slanking ikke er noe for vanlige folk. Jeg har aldri i min tid som blogger fått flere kommentarer (de fleste veldig positive) LES DET HER. Vi vil ikke være slanke, men trente!!!
Etter jobb hadde jeg en restittusjonsøkt på sykkelen "ute" ca 1 time. Før jeg senere på kvelden kjørte en styrketrening på triceps og mage:) Med det så har i grunn dagen/kvelden bare flydd av gårde, nå er det like før kroppen legges til lading. 
Jeg håpet jo på kiting i dag, i morgen ser det derimot lysere ut for en ettermiddagsøkt på Hvasser. Jeg har nå blitt medlem av en ny gruppe på Facebook som er for Vestfoldkitere, kiting er ikke noe man bør gjøre alene under noen omstendigheter. Derfor er det en stor fordel å bli raskt kjent med flere som har samme interesse. 

Hva har DU trent på denne Onsdagen?


I dag, hva har jeg trent, spist, og hvor mange har vært på bloggen 1. mnd.

Publisert: 12.09.2012 @ 10:43 Kategori: Trening Kommentarer: 25
I dag startet jeg med 1500 meter brystsvømming i Tønsberg svømmehall, jeg kjenner faktisk at svømmeformen begynner å komme seg tatt i betraktning hvor kort tiden jeg har trent. Jeg startet med 1000 meter med pause etter 500 meter. Nå kjører jeg 1500 meter i minst like høyt tempo og det kjennes ut som jeg kunne svømt det dobbelte. Om 2 uker er det meningen at jeg skal øke til 2000 meter. Det kan selvsagt forbedres mye på teknikk og tempo enda, det er vel så viktig som distansen. Svømmer man rolig kan man jo svømme "evig".Jeg fikk også kjøpt inn nye svømmebriller i dag, da klarer jeg ikke å la vær å tenke på den Norske filmen, Tatt av kvinnen. Jeg har heldigvis passert en alder som gjør at jeg kan bruke svømmebriller selv om det ser veldig spesielt ut. I fare for å miste lesere velger jeg ikke å legge ut bilde av meg selv med det....kun et bilde av typiske svømmebriller.

Jeg møtte også på en bekjent i svømmehallen i dag Pål Spæren, han trener mot triathlon. Det er alltid interessant å diskutere idrettsfilosofi og målseting i badstuen. Det er jo gjerne den litt eldre garde som er representert her, badstuen er et sted hvor alle verdensproblemer blir løst :)Etter en frokostshake (består av, 100g proteinpulver, 30g havremel og en toppett ss kruskakli) dro jeg på laserbehandling "lipolaser". De er utrolig snille med meg her, i dag åpnet de faktisk 1 time tidligere for at det skulle passe inn. Ta dere en titt på hjemmesiden deres her

Totalt tar en behandling 45 minutter og utvalget av blader gir meg muligheten til lese hva jenter liker å lese. Det gir meg kanskje også en forståelse for hvorfor det er så mange bloggere i alderen 14-17 år har så mange lesere kun ved å bytte klesplagg.
Jeg håper at det blåser opp litt så jeg for kitet litt ut på formiddagen i dag, hva skal du trene i dag??

Den første mnd har 12 000 stk besøkt min blogg, det er jeg veldig fornøyd med. Utrolig motiverende med så mye positive tilbakemeldinger også. Tusen takk...

I dag er jeg også for første gang inne blant de 100 mest leste bloggene uavhengig av kjønn på 90 plass. 

 


Stikkord:

Første turntreningen på ett par år, pluss bilder fra morgenturen.

Publisert: 11.09.2012 @ 20:52 Kategori: Trening Kommentarer: 37

Dagen startet med powerwalk på 1 time før jobb, det var jo friskt med god vind i håret. Jeg går "for de som er kjent" en runde som blant annet går over slottfjellet, så får jeg inn litt rask gange i motbakke og nedoverbakke. Jeg tok et par bilder fra morgenturen:
Dagen i dag har det selvfølgelig vært endel oppstandelse rundt bilde som ble presentert etter 1 mnd i går. Det har har faktisk kun kommet positive tilbakemeldinger, ihvertfall har jeg tolket de ditt hen. Jeg har selvfølgelig fått endel: du er F...du er gal :), men alltid avsluttet med smiletegn. Det har jeg i grunn hørt hele livet...: HER ER BILDET PÅ FACEBOOK

I dag hadde jeg altså min første turntrening på ett par år, dette sammen med Stupeklubben Spinn. Jeg kommer nok etterhvert til å joine turntreningen til Tønsberg Turn, ihvertfall mandagstreningen. På den har de kun styrketrening og basisøvelser. Det er faktisk ikke lov å ta salto. Mange tror at man oppnår best effekt ved å trene masse saltoer med skru osv, men fakta er at jo mer man kjører styrke, bevegelighet og grunnøvelsetrening og større effekt får man på sikt. 

Jeg kjente virkelig at jeg trengte litt stafetter og sirkeltrening igjen. Da trener man kondisjon og styrke på en helt annen måte enn ved vekttrening på helsestudio. Personlig har jeg veldig troen på kombinasjonen av dette. Det er i hovedsak grunnen til at jeg kjører dette inn i treningsplanen. Lover å ta noen spenstige bilder fra turningen etterhvert!

 

Jeg har ihvertfall begynt, startet, og kommet i gang, vet det er langt igjen før målene er innfridd. Har du noen gang hørt om noen som kom i mål som ikke startet???  


Stikkord:

HER ER BILDE ETTER 1 MND FULL FOKUS PÅ TRENING ETTER MANGE ÅR UTEN!!!

Publisert: 10.09.2012 @ 22:13 Kategori: Trening Kommentarer: 53

Etter mange år uten satsing på den sportslige karriere har jeg når den siste mnd lagt inn alt jeg kan av kunnskap og energi på å komme tilbake. Når man har fòret kroppen på Øl og frityrolje i en årrekke er det klart at det tar langt mer tid en 1 mnd før man er tilbake i toppform.  Les gjerne om Mine Mål 

Det har vært en utrolig god forandring selv om perioden jeg har trent ikke har vært spesiell lang enda. Jeg har under denne periode sluttet med snus totalt og ikke hatt noe inntak av alkohol. I tillegg har jeg vært kostbevisst. Jeg har gjennomført 56 treningsøkter de første 30 dagene. 

Her først før bilde, jeg har jo ikke for vane å stille meg opp på slike bilder. Så har tatt et tilfeldig bilde fra den perioden i sommer, var nok enda litt tyngre før start.Her har dere etter 1 mnd trening:


 Bilde er tatt av Kim Schou Fresti, sjekk ut Facebooksiden hans.

 

Jeg setter utrolig pris på om dere liker å deler bilde på face hvis dere syntes det er kult. Jeg legger du ut på min facebookside også. Der kommer flere bilder fra fotoshooten :)

Dere kan like i bunn av artikkelen:)

Jeg vil også takke mine Sponsorer som har stilt opp for meg i denne perioden, disse vil alle være med videre også.

 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152095013140361&set=a.10150576660065361.663979.773800360&type=3&theater her bilde på face, kult om dere liker det der også :)

 


Stikkord:

Ukestart med trening, Yoga og styrketrening. I tillegg før bilde, 1 mnd bilde kommer litt senere i kveld :)

Publisert: 10.09.2012 @ 20:56 Kategori: Trening Kommentarer: 16

I dag startet jeg med en styrkeøkt sammen med Iselin, hun gjør jo som hun får beskjed om (en fantastisk treningspartner). Jeg peser henne rundt så godt jeg kan, tro meg det kommer til å gi resultater min gode venn. Jeg kjører nå høy intensitet på styrktreningen så vi har max 1 minutt hvile mellom settene. 

I dag var det rygg og skuldre som ble kjørt hardt, det er en utrolig god følelse når man får en så god økt. Da satser vi på at resten av uken går like godt. 

Tidligere i dag så skrev jeg om Pilates "litt yoga" , i kveld hadde jeg faktisk min første yoga instruksjon. Det var utrolig spennende og lærerikt, det er utrolig mye å tenke på. Her som med mye annen trening er det utrolig viktig å ha fokus på detaljer for å få full effekt. Jeg er jo relativt stiv så jeg får jo noen utfordringer når det kommer til bevegelser som er yogarettet. Heldigvis er det noe av poenget når jeg legger inn yoga (pilates) inn i treningsplanen at jeg ønsker bedring på dette. I tillegg til bedre styrke i core muskelatur og høyere kroppskontroll. Av en eller annen merkelig grunn så valgte jeg å ta et par bilder av Lilli isteden for bilder av meg i positur. Det er utrolig interessant å lære noe nytt og jeg har virkelig troen på at dette kan gi meg en positiv effekt. Jeg gleder meg til å øve mer på dette og perfeksjonere disse kunstene (som det faktisk er). Det er stor forskjell på yoga/pilates kontra eldretrimmen man så på nrk på 80 tallet. 

Senere i kveld kommer jeg til å legge ut bilde etter 1 mnd, for at dere ikke skal få for store forhåpninger så legger jeg nå ut før bilde. HUSK jeg har kun holdt på 1 mnd....

Jeg har jo ikke for vane å stille meg opp i positur for kamera, derfor blir FØR bilde ett tilfeldig bilde i bar overkropp. Så blir det jo spennende å se om det har blitt noen forandrin i det helle tatt :/ 


Stikkord:

Pilates, hvorfor vil jeg som kiter benytte meg av denne treningsformen?

Publisert: 10.09.2012 @ 10:26 Kategori: Trening Kommentarer: 34

Pilates, hva er det godt for og hvilke forventninger har jeg til å bruke denne treningsformen? 
Fordi jeg på dette tidspunktet ikke kan så mye om nettopp pilates kommer jeg sikkert til å blande det litt med yoga, ihvertfall med formålet jeg har i min treningsplan. 

Jeg kommer den nærmeste fremtid til å prøve ut begge deler og se hvilke momenter som passer best for mitt treningsopplegg. Mitt ønske med en slik treningsform er å øke bevegeligheten (jeg er jo en stiv gammel turner). Så ønsker jeg å styrke kjernemuskelaturen så jeg jeg får bedre holdning og bedre balanse. For meg spiller smidighet også en stor rolle i motivasjonen for å utøve denne treningsformen. Pilates er også en aktivitetsform som begrenser belastningsskader på kroppen. Det er viktig når man trener store mengder eller i en arbeidssituasjon der man har høy gjentagde belastning.
Josef Pilates som utviklet treningsformen på starten av 1900 tallet hadde som mål å lage en treningsform med fokus på å øke stabiliteten og kroppskontrollen. Det var ikke vesentlig å bygge opp størst mulig muskelmasse, snarere tvert i mot. Det handler om å bygge opp kjernemuskelaturen slik at kroppen bæres på en riktig måte "Josef Pilates". Han hadde også en filosofi om at en riktig utført øvelse var verd mer en timer med feiltrening (der har han min fulle støtte). Pilates er en treningsform der man utfører øvelser som ikke stopper opp statisk, det er i tillegg mye fokus på pusteteknikk. 

Under Pilates trening er det utrolig viktig med profesjonell oppfølging, som Josef selv sa "øvelsene er ikke nødvendigvis så spesielle, men det er måten vi gjør de på og sammensetningen av disse som gjør den gode effekten" 
Nå har kanskje treningsformer som Pilates og Yoga ofte blitt sett på som styrketrening som er tilpasset dansere etc. Personlig tror jeg at innslag av slik form for trening er like viktig for en fotballspiller, klatrer, terrengsykkelist og selvsagt en kiter. Dette med kroppsholdning/kroppskontroll er utrolig viktig uansett, sitter du som en banan med en vekt i hver hand som er aldri så tung vil sannsynligheten for at du pådrar deg en skade være stor.  I tillegg vil du med all sannsynlighet kunne løfte tyngre og mer riktig hvis du har en sterk kjernemuskelatur.

Jeg skal selv få prøvd ut denne treningsformen i løpet av uken, og kommer til å komme med tilbakemeldinger og bilder fra mine opplevelser. Jeg har vært på en Pilatestrening i mitt liv, det var i 2004 på Geilo. Nå er det nok et høyere fokus på å bygge opp muskelaturen riktig en deet det var den gangen.
I kveldens innlegg kommer jeg til å presentere før og etterbilde etter 1 mnd trening. Det ble tatt i går, jeg vil at dere skal legge inn at jeg har fòret kroppen på øl og frityrolje de siste 6 årene, så jeg kommer ikke til å se ut som Tarzan.

Håper dere kommer godt i gang med treningsuken :) ?? :)) 


Stikkord:

Ha høyere intensitet på styrketreningen for oppnå bedre resultatet. (+ andre tips)

Publisert: 07.09.2012 @ 09:06 Kategori: Trening Kommentarer: 21

Jeg møter veldig mange som har trent styrke over lengre tid som sier at fremgangen har stoppet opp og at de ikke kommer noe videre. Da kan det være en idè å se på hvilken intensitet man har under treningen og eventuelt repetisjons intervall og hastighet. 
En fellesnevner for de som trener er at man ønsker best mulig effekt av den treningen man legger ned. Her er det mange faktorer som spiller inn. I dag skal vi se på intensitet på intervall ved styrketrening. Kan det være at man blir for sosial på trening? "for mye prat og for lang tid imellom settene" Personlig liker jeg det sosiale aspektet ved under trening, men akkurat når jeg "kjører/trener" må jeg holde fokus. Dette for å opprettholde intensiteten i form av tid mellom settene og trykket mens man bedriver øvelsen. Det skal ikke være mulig å prate under ett sett (mens man utfører repetisjoner) da kan man umulig kjøre hardt nok. Det å ha kontroll på pusteteknikken under styrketrening er også utrolig viktig for å få riktig trykk i kroppen.
For dere som har stagnert prøv dette: kjør fra 40-60 sekunders pause mellom hvert sett og det dobbelte mellom hver øvelse igjennom hele treningen. Mange vil da kanskje øke pulsen med 10-35 % iforhold til hva dere tidligere har hatt. Dere vil forbrenne mer, men også bli sterkere. Det kan være at dere i starten må ha litt mindre belastning på det siste settet, men det må dere slutte å bry dere om.

Ett annet tips til de som har stagnert: Utgangspunkt at dere kjører 3-5 øvelser pr muskel. Ta da en av disse øvelsene, "ruller på øvelsene" hvor dere kjører super sakte. Det vil si at på 15 repetisjoner så SKAL dere bruke 60-80 sekunder. Nå er det en kjennsgjerning at veldig mange løfter vekter i ett alt for raskt tempo, det eneste dette gjør "for de aller fleste" er at man kan legge på litt flere kilo, men muskelen som trenes blir ikke noe sterker av den grunn. Hele poenget med styrketrening er jo at man vil ha kontakt med muskelen og styrke denne mest mulig. Når man kjører disse settene som er veldig rolige må dere kanskje bruke halvparten av den vekten dere vanligvis benytter.
Legg fra dere hobbytrening hvor dere løfter for at sidemann skal bli imponert. Tro meg han blir imponert etter dere har kjørt en stund hvor du har trent med full kontakt med muskelgruppene, mens han har ålet opp noen banankurver i er formel 1 tempo.  

Har du kjørt det samme programmet i 4-6 mnd uten å merke fremgang så for gudskyld bytt program, ihvertfall for en periode. Så kan du heller gå tilbake når det har stagnert litt med det nye programmet. Det er også for de aller fleste motiverende med litt nye øvelse/teknikker etter en periode. Selv om gymlæreren din på barneskolen fortalte deg at DE ØVELSENE var de beste i verden er det ikke helt sikkert du skal låse deg helt til tanken. 
Startet første økt i dag med 1500 meter brystsvømming, hva skal du trene i dag?


Stikkord:

Dagens trening og litt snacks om hva som venter i morgen:)

Publisert: 06.09.2012 @ 20:55 Kategori: Trening Kommentarer: 2

I dag startet jeg dagen med laserbehandling med en påfølgende kondisjonsøkt. Deretter var jeg å hentet nye produkter hos min nye kosthold sponsor, det kommer det et innlegg om i morgen. I kveld har jeg vært å tatt en styrke økt på Spenst Gressbanen.
På formiddagsøkten begynte jeg med 10 000 meter romaskin, det er en ganske seig øvelse. Det skjer jo ikke spesielt mye annet en å følge med på tallene pr 500 meter. I dag gikk jeg all in for å slå den tiden jeg satte forrige gang, for ca 10 dager siden. Da ble tiden 42 minutter og 37 sekunder mens jeg nå presset den ned til 41 minutter og 25 sekunder Det er en forbedring jeg er meget fornøyd med. Snitt pr 500 meter ble 2 minutter og 4,4 sekunder. Det er andre gang jeg kjører 10 000 meter romaskin etter jeg begynte å trene igjen, jeg har vel kanskje gjort det 3-4 ganger før i mitt liv. Nå blir målet å få tiden under 40 minutter innen 2 mnd.
Romaskin er en flott måte å trene opp kondisjon og styrke i kroppen på. Tidlig på 2000 tallet var jeg med i NM i Romaskin 500 meter. Da fikk jeg en 4.pl i klassen for de som ikke var profesjonelle, og rodde den gangen inn på tiden 1 minutt og 26 sekunder. Jeg hadde ikke trent for denne konkurransen over hode, jeg ble bare spurt om jeg ville være med.JA, hvorfor ikke, det er sikker gøy tenkte jeg. Vi ankom 7 minutter før det startet og forlot lokalet 20 minutter etter det var ferdig. Da hadde jeg vel spydd ca 15 ganger, burde kanskje trent litt på det først :)

Økten ble avsluttet med 10 minutter rask gange i motbakke og 10 minutter rolig på spinningsykkelen.
Økt nr 2 i dag var en ren styrke økt for bein og triceps, jeg varmet lett opp på eplipsemaskin og kjørte i gang. Lårene var noe preget av den harde 10 000 meteren tidligere på dagen, men jeg hadde mer en nok trykk igjen for å få til en god økt. Triceps er en muskel hvor jeg er relativt svak i forhold til andre muskler i kroppen. Nå kjenner jeg at disse kan kjøres noe hardere og håper etterhvert at jeg oppnår litt mer styrke i armene generelt. Armene blir jo brukt i mange styrkeøvelser for resten av kroppen, da er det kjedelig når de ikke er sterke nok.

Jeg avsluttet økten i dag med 15 minutter rolig gange som restitusjon

Jeg jukset med å ta solarium også :/ Sånn i tillfelle det kommer inn 15 kommentarer til hvor det ønskes ett bilde av resultatet etter 1 mnd. Vil jo nødig se albino ut på det bilde hvis det skulle skje.
I morgen avslører jeg som sagt for fullt min kosthold sponsor, jeg har jo hintet noe om det før. 

 

GO HARD OR GO HOME :)


Bilder + + + restitusjonsøkt på sykkelsetet i ettermiddag/kveld

Publisert: 05.09.2012 @ 22:22 Kategori: Trening Kommentarer: 19

I dag er det jo hviledag, noe de som har fulgt meg nøye kanskje har fått med seg. Jeg holder fokuset oppe for det og kjører 1-2 restitusjonsøkter på hviledagene. I dag ble de gjennomført i form av lett sykling, jeg skulle opp til Vear (for de som er kjente) ca 7-8 km sykling hver vei. Når jeg kjører restitusjonsøkter prøver jeg å ligge nærmest mulig 60 % av maxpuls for å oppnå best mulig effekt.

Noen bilder fra syklingen:

Det er ikke lett å ta bilde mens man sykler, men her ett forsøk:

Her ett par bilder tatt ca 1 km fra Tønsberg sentrum:

Blir fort landlig å fint her i Tønsberg, trenger ikke dra langt for naturperler.

Hvis noen lurer på hvilken sykkel jeg sykler på legger jeg ut ett klipp her:

Vel oppe på Vear der min Far bor hadde hans kone bursdag, gratulerer med dagen :) 

 Her ett bilde fra maten:

I dag har jeg også opprettet en ny facebookside, før hadde jeg jo en gruppe med ca 550 medlemer. Det er slik at en side på facebook har mye flere muligheter. Ikke minst vil de som er venn med meg slippe å få like mange oppdateringer.

 

Like den her: FACEBOOK 

 

I morgen er det ny laserbehandling og 2 harde treningsøkter, stay tuned :)

 


Stikkord:

Apparater eller frivekter, eller kanskje ja takk begge deler!!

Publisert: 05.09.2012 @ 11:00 Kategori: Trening Kommentarer: 1

Hva får man best trening av, apparater eller frivekter og hvorfor gir dette best effekt? Hvordan trenes kroppen annerledes med frivekter kontra apparater? 
Det har skjedd en revolusjon innen apparater de senere årene som har gjort disse gradvis bedre. Før var det ofte slik at man ble anbefalt å starte med apparater de førte 1-3 mnd også kunne man gå over til frivekter etterhvert. Da hadde man kommet i gang med treningen å fått nok kontakt med musklene. Litt av dette henger nok igjen og noe medfører også riktighet, men begrunnelsen er noe annerledes en det den var den gangen. 
Det er helt riktig at hvis man bruker apparater "RIKTIG" så minsker man risikoen for å trene feil. "Dessverre er det for mange som begir seg ut på apparater alene, og da mister mye av effektene, ikke minst øker sjansen for å trene på seg skader". Det er allikevel et mye tryggere alternativ en å trene med frivekter fra starten uten tilstrekkelig veiledning og kunnskap. Med frikvekter trener man opp støttemuskelatur på et helt annet nivå en med apparater, det er veldig viktig når man etterhvert blir sterkere og kan legge på tyngre vekter.
Apparater har blitt utviklet og testet over mange år nå og det har gjort de utrolig gode. De har nå fått bevegelsesbaner som isolerer muskelbruken til eksakt den muskel "siden" man vil trene. Dette gjør at flere og flere som har trent over lang tid bruker "gode" apparater mer og mer. Helt slutt på frivekter har det nok ikke blitt og det vil det heller ikke bli. Det er fordi frivekter gir endel andre fordeler som man ikke får ved apparattrening.
Frivekter bygger opp mye støttemuskelatur, det kreves også mye mer kompetanse av frivekttrening for å få den fulle effekten. Her er det mye lettere å "JUKSE" mange bruker alt for tunge vekter og får ikke kjørt riktig bevegelsesbane for å trene optimalt. Personlig tror jeg folk som har trent en liten stund sitter med en verdensmester i vekttreningsfølelse. Den er veldig skummel når det kommer til frivekter. De har kanskje sett en som er i form kjørt en øvelse. Da tanker man at ja, den er sikkert smart uten anelse om hvor på muskelen denne øvelsen skal ta (eller hvordan den passer inn med resten av treningsprogrammet på den muskelgruppen) eller hvilke muskler som skal isoleres for at øvelsen skal gjøres mest mulig effektivt.

Det å bygge opp støttemuskelatur er UTROLIG viktig når man etterhvert beynner å løfte flere kilo. Sånn sett er det veldig greit å kjøre ett program der man legger inn noe av hvert, noe apparater og noe frivekttrening. "kjør heller riktig å lett en feil å tungt"
Noe som også bygger opp støttemuskelatur godt er trening i foreksempel slynge eller oppe stabiliseringsputer. Da trener man ikke med tunge vekter, men gjerne med kroppen som vekt. Her anbefaler jeg også at dere kontakter veileder. For å øke effekten og bevegligheten kan det være en idè å kjøre alternativ trening som typ sirkeltrening eller lignende 1 gang i uken eller hver 14 dag. Dette gir ofte bedre beveglighet og har med elementer som bygger opp støttemuskler. I tillegg er det ofte høyintensitet, og mange som trener vekter "de som er veldig glade i å prate.

 

Jeg skal lage ett innlegg om intensitet når man trener vekter snart med effekter rundt dette.


Dagens aktiviteter pluss link til formiddagens innlegg (forebygg skader i knærne)

Publisert: 04.09.2012 @ 21:09 Kategori: Trening Kommentarer: 0

I dag har det blitt gjennomført 2 (3) gode treningsøkter. Jeg startet dagen med en drøy time powerwalk før jobb, det begynte selvsagt å regne akkurat i det jeg forlot yttgangsdøren. Tanken på å snu streifet jo hjernebarken, men ble fort satt til side. Jeg driver jo med en idrett hvor jeg leker i vann helt ned mot null grader, da kan man ikke rynke på nesen fordi det drypper litt. Det er en helt egen stemning å være ut i skogen så tidlig på morgene.Det er omtrent ingen andre mennesker og det er en litt kjølig skarp luft. For å sette "metaforbilde" på spissen hadde jeg tenkt til å skrive at det er så stille å fint, men det vet jeg ingenting om, jeg har jo musikk på øra :/ Lenge leve hodetelefonen'e'
Rett etter jobb bar det opp på Spenst Gressbanen for å trene rygg og skuldre. De driver med litt oppussing i fellesarealet så det er noe trangere en vanlig, men det er bare å samkjøre med andre så går det helt fint. Jeg skal skrive litt mer angående min styrketrening og intensitet i morgen og hvorfor jeg velger å kjøre den slik. 
Her noen bilder av de putene jeg bruker til stabiliseringstrening for å unngå skader i knær som jeg skrev om tidligere i dagVanskelig å ta bilde av seg selv mens man balanserer noen ganger :/

Jeg valgte å gå frem og tilbake, noe som blir ca 1 time gange, veldig fint som oppvarming opp og restitusjon på vei hjem. 

I dag var det så fint vær at jeg valgte å ta en kose/leketur med stisykkelen ut til Husvik (tur/retur ca 13km) for å møte Kjetil, det er jo viktig å være ute nå som det er så fint vær. Det er jo ikke lenge før det blir mørkere og litt kjøligere. Jeg øver jo på å¨"dra på bakhjulet" noe jeg syntes er relativt vanskelig. Spesielt i så mye vind som det er i dag, da dreier forhjulet til siden og sykkelen forandrer retning. 

 

Hvordan har din treningstirsdag forløpt seg?


Øvelser for å unngå skader i knær.

Publisert: 04.09.2012 @ 10:35 Kategori: Trening Kommentarer: 30

Det er mange som sliter med skader i knær grunnet idrett, hvor mange kjenner du ikke som har operert kneet? Nå er det slik at de fleste som driver med idrett på ett høyere nivå gjerne kombinerer dette med andre idretter.Det øker viktigheten av å tenke forebyggende. Selv en rallykjører trener mye kondisjon for å holde ut fysisk og mentalt. Og det med å holde seg skadefri er like viktig for dem som for en fotballspiller.

Ta min idrett kiting, så er det veldig mye belastning på blant annet knær. Det er er veldig ofte urolig sjø og harde landinger som gir enorm belastning. Da er det utrolig viktig å gjør det man kan for å bygge opp styrken slik at man i størst mulig grad kan unngå skader i knærne.

Ett lite kiteklipp: 

Hva kan man gjøre for å unngå skader i knær:

Det å være så lett som mulig er jo selvsagt en stor fordel. Hvis man har mye ekstra vekt vil dette skape en mye ekstra belastning for knærne. Tenk deg hvor mye ekstra kraft som påføres kneet i ett løpesteg hvis du har 15 kilo ekstra som deiser i bakken i hvert steg. Det samme gjelder hvis man lander flatt fra 2-3 meter, da spiller faktisk vekten en utrolig stor rolle for belastningen.

Det går også ann å trene opp stabiliseringsmusklene til kneet, en måte å gjøre dette på er å trene på en stabiliseringsball:

Jeg bruker også en øvelse der jeg har 2 litt mindre puter/baller (en for hvert bein) Der bytter jeg fra side til side, står ca 45 sekunder på hver side. Det er nettopp det ugjevne underlaget som bygger opp stabiliseringsmusklene. Det finnes jo mange forskjellig muligheter for å oppnå akkurat denne effekten, en annen er Stand up paddleboard som har blitt veldig populært i sommer.

Slynge har også mange fine øvelser, hvis du har tilgang til det der du trener så kontakt treningsveilederen for tips til øvelser.

Uttøying er også viktig for å unngå skader i kneet, denne uttøyingsøvelsen kan gjøres i flere varianter. Her ser dere bilde av en:Så sist men ikke minst oppvarming! Oppvarming er utrolig viktig for å unngå skader generelt. Tenk deg at du har slappet av på sofaen en timestid og det første du gjør er å hoppe ned 2 meter fra sofakanten ned på ett betonggulv. Det fungerer fryktelig dårlig hvis ikke kroppen er varm. Nå er det sikkert mange som ikke hadde vært fristet til dette uansett, men det er for å illustrere hvordan en uoppvarmet kropp fungerer. 

Det finnes masse gode øvelser med forklaring hvis man klikker inn på Youtube, her ferdig søkt!

Kan sikkert søke på mye forskjellig annet også :)

 

I dag startet dagen med Powerwalk i en drøy time. Det begynte selvsagt å regne akkurat da jeg forsvant ut døra. Jeg kan nok dessverre ikke krype inn igjen selv om det regner. Det var jo ikke kaldt, jeg leker jo mye i vannet med idretten min. Jeg har lært at jeg er vanntett hvis jeg holder munnen igjen :)
Noen som har blitt bra etter å ha trent opp knærne igjen?

 

Til dere som vil fordype dere litt mer gå inn her: Klokavskade


Stikkord:

Fantastisk start på en ny treningsuke :)

Publisert: 03.09.2012 @ 19:49 Kategori: Trening Kommentarer: 11

Etter at jeg startet denne satsingen har det blitt slutt på blå Mandager, nå har Mandager gått over til å bli en fantastisk dag i uken. 
I dag startet jeg treningen med morgensvømming kl 0700 i Tønsberg Svømmehall, de har nå åpnet opp svømmehallen i begge etasjer etter lang oppussing i det øvre bassenget. Det gir litt mer rom selv om man fortsatt må svømme litt sikksakk. Jeg kjenner at jeg står distansen bedre nå som jeg har fått hvert der noen ganger. Det er nok ikke umulig at jeg legger opp til 500 meter ekstra etterhvert. Da vil det bli en intensiv økt på ca 30 min og det er mer riktig for mitt opplegg. Jeg har bevisst valgt å ta noen litt korte økter så tidlig i opptreningsfasen, men nå føler jeg øke noe ettersom kroppen svarer mer. 

Jeg skrev jo i formiddag en meget viktig artikkel om kroppskontroll, den anbefaler jeg at alle leser.


Trening av bryst i slynge er faktisk veldig god trening, da trener man opp stabiliserende muskler!

Nå i ettermiddag har jeg kjørt en styrkeøkt på Spenst Gressbanen, i dag var det bryst og triceps som stod for tur. Det ble litt mage og skimaskin på slutten, skimaskin er en dobbelttak maskin som bruker samme motstandsmølle som romaskin. Skal få tatt bilde av den. Nå har jeg fulgt opp med sushi til kvelds for å få inn litt karbohydrater.  Jeg har lagt inn mine måltider i ett dataprogram å funnet ut at jeg får i meg litt for lite karbohydrater. Nå legger jeg inn litt ris i kosten for å øke dette.

Hvordan har DIN trening startet denne uken? Husk det er bedre med 20 minutter enn ingen minutter :)

Legger ved en liten motivasjonsfilm på slutten av dagens innlegg:


Stikkord:

Viktigheten av kroppskontroll uansett idrett/treningsform.

Publisert: 03.09.2012 @ 10:57 Kategori: Trening Kommentarer: 8

Artikkelen starter under bilde:Når ordet kroppskontroll dukker opp tenker sikkert mange på idretter som turn, stuping og dans etc. Og det er helt riktig at disse idrettene krever en enorm kroppskontroll, det er ikke uten grunn at utøvere som har f. eks turn som bakgrunn ofte lykkes hvis de bytter sportsgren. "Jeg kommer til å basere artikkelen på turn som grunnidrett" Hvilke fordeler kan treningstanken (til de med fokus på kroppskontroll) gi mosjonister eller mennesker som driver med helt annet type idrett hvor det ikke deles ut stilpoeng.
Hoved grunnen til at nettopp turnere ofte kan gå over til de fleste andre idretter er at de har terpet på kroppskontroll enormt mye i sin treningform. Det er mange andre idretter som gir en like gjennomtrent kropp. Forskjellen ligger i hvordan man tenker under trening, en turner vil under hvert moment han gjennomfører tenke: hvordan ser dette ut, hva skjer hvis jeg flytter armen litt sånn, skrur jeg fortere hvis jeg holder fingrene slik. Uten at dommere vil trekke stilpoeng. De tenker mer hvordan øvelsene ser ut. Nettopp denne tankeformen tror jeg kan hjelpe mange innen forskjellige andre idretter. Det er faktisk viktig å tenke slik på hver eneste øvelse man gjør, det bedrer ferdighetene til å terpe teknikk. Ved at man da kan gjøre øvelser mest mulig riktig vil man oppnå best mulig effekt. Tenk fra et ståsted der du ser deg selv utenfra "videoperspektiv". 
Det er sikkert mange av dere som løper endel, hvor mange er det som tenker løpeteknikk? Eller svømming, kanskje ikke like mange som driver med, men jeg er jo endel i svømmehallen og ser forskjellige svømmeteknikker. Det er myyye kaving, joa de bruker jo masse energi, men de kommer jo ingen vei. Noe av det som skaper motivasjon selv for mosjonister er jo resultater. De som driver med idretter som ski, løp, svømming etc på høyt nivå i dag bruker enormt med vitenskap for å finne den rette teknikken. Jeg tror det er utrolig mye å hente hvis man i tidligere faser starter bevisst trening på kroppskontroll i alle typer idretter. Og for idrettsgleden nettopp fordi det skaper mye fremgang er det viktig motivasjonsmessig for mosjonister også.
For å dra det over i helsestudio grenen, så har kroppskontroll masse å si her også. Det å kunne isolere deler av kroppen mens andre muskler jobber. Tenk over det hver gang du gjør en øvelse, det er faktisk utrolig viktig for å oppnå best mulig effekt. "Bruker jeg riktig muskler, sitter skulderen der den skal, har jeg riktig svai i ryggen, Hvordan er hodet/nakken plassert" Dette er utrolig viktig for å oppnå en god effekt. Mye viktigere en om du klarte å svinge opp 2,5 kilo mer en nabomannen "som du ikke aner hvem er". 
Her kommer faktisk uttrykket: det å være tilstede når man trener inn. Hold fokus du minuttene man trener er utrolig viktig for hvordan resultatet blir. 

 

Tenk som en turner: Videoperspektiv, terpe, terpe, terpe og perfeksjonere. Jeg lover dere at resultatene kommer!! 

Den som påstår at han man er ferdig utlært så dette kun går på rutine stopper faktisk opp i utviklingen. Vi hører ofte utøvere som driver med langrenn etter et dårlig løp at teknikken ikke satt i dag. Selv på ett så høyt nivå må man terpe på teknikk, da er opptrening på kroppskontroll viktig.

 

Startet dagen med 1000 meter svømming kl 0630, hva har du tenkt til å trene i dag?


Stikkord:

OPS, har telt feil...Sorry! Treningsbilder fra kveldensøkt med Iselin.

Publisert: 31.08.2012 @ 20:19 Kategori: Trening Kommentarer: 6

Jeg gikk inn på bloggen for å se hvor mange treningsøkter jeg hadde hatt etc, da fant jeg faktisk ut at jeg har telt feil....OPS...

Jeg har jo ikke trent i 1 mnd sånn som jeg trodde, da må dere nok dessverre smøre dere med litt tålmodighet. Det positive for dere som har lyst til å se bilde etter en mnd er jo at det blir større sjans for at det kommer inn nok kommentarer til at bilde faktisk kommer. Det mangler jo fortsatt 15 kommentarer på at bilde ønskes, bra for meg, synd for de som faktisk ønsker å se resultatet. Til min fordel gir det meg jo en uke til med trening, det kan jo gi meg litt større progresjon. Jeg er jo ikke selv super imponert over resultatet så langt. Nå ser jeg meg "heldigvis" hver dag så det er kanskje ikke så lett for meg å dømme.

Litt bilder fra kveldens styrkeøkt med Iselin. I kveld ble det trent Bein og Triceps, jeg er faktisk litt støl i magen etter kitingen i går:/

Nå ut å være litt sosial med venner før det blir full fokus på NM i kite i morgen på Hvasser :)

Hva skal du gjøre denne Fredagskvelden?


Ett innlegg om PULS, hva kan vi lese ut av den "maks/hvilepuls"

Publisert: 30.08.2012 @ 23:28 Kategori: Trening Kommentarer: 7

Puls er et veldig omfattende tema når det kommer til trening, uttrykk som makspuls og hvilepuls. Intensitetssoner for å ha riktig puls til trening. kan puls fortelle noe om formen. Ja nettopp  dette tenkte jeg å prøve å forklare enklest mulig i dette innlegget.
Først vil jeg si at puls er veldig individuelt og tildels genetisk.

Når man snakker om puls så snakker man om hvor mange ganger hjertet slår pr minutt. Når det kommer til trening så snakker vi ofte om oksygentilførsel til musklene, det er jo i hovedsak derfor pulsen øker når vi anstrenger oss. Nå finnes det nok endel myter innen begrepet puls, det at man kan trene opp makspulsen, det kan man faktisk ikke. Den er genetisk! Hvilepulsen derimot kan trenes ned, spesielt hos mennesker som trener utholdenhetstrening de vil som regel oppleve at hvilepulsen er lavere en hos gjennomsnittet. Det er intet fakrum at den med lav hvilepuls har større utholdenhet en de med høy hvilepuls. Der er det mange andre faktorer som spiller inn. Det som kan fortelle noe om formen i forhold til pulsen din er hvis du går raskere ned i puls fra maks og ned mot hvilepuls. Det er en klar indikasjon på at formen er bedre. Oksygenopptaket har selvsagt noe å si. Konsentreringen av oksygen i blodet. Dert hjelper lite om musklene får tilført masse blod hvis det er lite oksygen i blodet.
Det finnes mange formler ute for hvordan man kan regne seg til maksimal puls. En av de nyeste er kanskje 220-(0,7*alder) Den vil treffe for ca 80 prosent. For å finne sin eksakte maksimalpuls må man nok bruke et form for måleinstument. Pulsklokke har en nøyaktighet som her helt grei for de aller fleste. Den beste måten å fremprovosere makspulsen på er:  tredemølle, spinningsykkel, der du øker intensiteten hvert 30 sekund helt til du knekker. Da får du en gjevn stigning oppover mot pulstoppen. Viktig å ikke øke med så mye hvert 30 sekund at du ikke klarer mer en 2 minutter da :) Det krever selvsagt at du har litt form inne hvis testen skal gi ett fullverdig resultat.
Når man skal finne hvilepulsen kan den tas manuelt etter ca 30 min hvile på sofaen. Det er da viktig at man ikke gjør noe anstrengende bevegelser eller sovner i den perioden.Ta pulsen på halsen med lange og pekefinger i 10 sekunder og gang antallet med 6.Unngå bruk av tommelen når du skal ta pulsen på deg selv eller andre da man lett kjenner pulsslag i egen tommel. Noen bruker apparat til å måle hvilepulsen mens de sover, det som skjer når man sover er at man i noen faser i søvnsyklusen senker kroppen pulsen yttligere. LES HER OM SØVN. Det gir deg ikke noe annet fortrinn en at du eventuelt kan skryte til dine nærmeste hvor lav hvilepuls du har. 
 

Litt fakta om puls:

vekt har ingen innvirkning på makspuls. Det er naturlig at en som er overvektig får høyere puls av å løpe i samme tempo som en som er fit. Mye mer å dra på.

kroppen får lavere puls etter som årene går som en skring fordi kroppen ikke tåler like høy belastning når man blir eldre

Toppidrettsutøvere har i snitt mye lavere hvilepuls en gjennomsnitte (i motsettning til makspuls) den er trenbar.

Gjennomsnittlig hvilepuls for en godt voksen person er 65-70 slag mens en toppidrettsutøver innen utholdenhet har gjerne mellom 30-40 slag.

Hvilepulsen er kun en indikasjon på evnen til å yte, men hvor raskt pulsen synker er en god indikator.

 

Jeg kommer senere til å lage innlegg for trening og pulssoner innen utholdenhet og styrke. Det er mange år siden man trodde at det å kun trene høyintensitet gav best effekt.

 

Vet du din maks og hvile puls? skrev den i kommentarfeltet med alder, morsomt å se :) Følge meg på twitter, Bloglovin, facebook det ligger enda flere muligheter på høyre side i bloggen: Tusen Takk


Stikkord:

Dagens middag m/bilder og dagens andre treningsøkt :)

Publisert: 30.08.2012 @ 20:57 Kategori: Trening Kommentarer: 12

Etter formiddagens morsomme behandlig kan jeg si at jeg har merket første effekt, jeg flyr jo på toalettet hele tiden. Heldigvis den rette veien, så det blir jo på en måte bare ett koselig gjensyn :)

Dagens treningsøkt nr 2 ble en ren styrke økt. Rygg og skulder stod på programmet:

Her 3 av apparatene jeg bruker til rygg:Jeg benytter meg totalt av 5 øvelser når jeg trener rygg. Kommer senere til å forklare hva folk oftes gjør feil når de tar de forskjellige øvelsene. Da er jeg selvfølgelig avhengi av å ha med meg en som kan ta bilder.

 

Dagens middag: Innhold og oppskrift under bilde:Oppskrift: stek grønnsaker sammen, her brukt gulerøtter, løk, squash, brokkoli, sopp og chilli

Så steker man renskåret svinekjøtt i strimler sammen med grovepølse skjært i biter. Når de har stekt nesten ferdig tilsett saften av 1 klemt lime og krydder etter eget ønske.

Kok opp eggnuddler og dander med litt lett rømme og advokado

Så enkelt og så godt, testpanelet her var veldig fornøyd med retten.

 

 


Onsdag er restitusjonsdag/hviledag, det betyr ikke at man kan miste fokus!

Publisert: 29.08.2012 @ 09:58 Kategori: Trening Kommentarer: 12

Som jeg tidligere har skrevet litt om så betyr ikke hviledag i mine ører at man ikke kan gjøre noe som helst. Jeg legger inn 1-2 restitusjonsøkter på en hviledag, i tillegg er inntaket av riktig næring like viktig som en hvilken som helst annen dag i uken. Det hjelper jo ikke å kun spise riktig de dagene man trener, for å sette det litt på spissen. De som trener 1 dag i uken, det hadde ikke vært spesielt bra med 6 dager uten å ense kostholdet en tanke. 

Fortsetter under bilde:

Bilde over levner vel liten tvil om hvem som snart blir presentert som min sponsor innen kosthold. Det kommer mer informasjon om det de nærmeste dagene.

I morgen presenterer jeg også en annen samarbeidspartner som er ny, så stay tuned...

Jeg legger i tillegg inn en massasje/uttøying økt i programme med min faste massør. Les her om Massasje/restitusjon og hvorfor jeg velger å bruke nettopp dette en gang i uken. Det kjennes faktisk også godt på kroppen at den kjøres hardt om dagen. Senere i dag kommer min første oppskrift til sunnmat med bilder:) 
Når det ikke går så mye tid til trening som på en normal dag, har jeg også muligheten til å lese meg opp på forskjellige felt som jeg senere kan skrive om her inne. 

 

Ha en flott lille Lørdag alle sammen (",)


Stikkord:

Trenger modeller til morsomt oppdrag i helgen (mitt 1 mnd bilde)

Publisert: 28.08.2012 @ 21:01 Kategori: Trening Kommentarer: 27

Først litt om kveldens trening: Hadde jo håpet at det skulle bli litt kiting i kveld egentlig, dessverre var det litt for mye vind for den kite'n jeg hadde tilgjenglig. Jeg hadde jo snudd dagens treningsplanen, kjørte styrke på morgene før jobb og cardio i kveld. 

Først 10 000 meter romaskin:
Er relativt fornøyd med tiden, etter roturen var ferdig så ble det 10 min rolig gange i lett motbakke og ca 10 min på spinningsykkel :)

 

 

Til helgen er det en mnd siden jeg startet treningsprosjektet Playinshape. For å feire dette tenkte jeg å gjøre noe jeg egentlig selv er veldig i mot. Hvis jeg får 20 kommentarer innen lørdag kveld som omhandler at folk vi se at jeg tar bilde av meg selv i speilet. Ja, da skal jeg faktisk gjøre det. Jeg har selvfølgelig laget et opplegg for nettopp dette bilde og trenger 3-4 stk modeller i alderen 18-35 år som ser bra ut (jenter vel å merke) De må være litt gale. Bilde vil bli brukt i litt forskjellige sammenhenger, jeg kan dessverre ikke røpe så mye da det vil ødelegge litt av spenningen til bilde. Husk dere får kun se det dersom jeg mottar 20 kommentarer med ønske...

Hvis dere er interessert i å høre mer skriv en melding til Jarle skoie

Det kan virkelig bli dritkult prosjekt hvis de rette menneskene blir med.

Hvis noen lurer på hvor jeg sitter å tenker ut alt jeg skriver så tenkte jeg å legge ved ett bilde av kontoret:

Stikkord:

Morgentrening vel gjennomført, kanskje det blir kiting i ettermiddag:)

Publisert: 28.08.2012 @ 09:05 Kategori: Trening Kommentarer: 6

I dag er det meldt vind så da byttet jeg plass på treningsplanen. Skulle egentlig ha kjørt en cardio økt på morgenen, men siden det er muligheter for at det blir kiting etter jobb så byttet jeg om. Derfor kjørte jeg styrke økten kl 0645 isteden. 

Spenst Torvgården er et relativt forlat område på dette tidspunktet. Jeg startet med oppvarming på tredemølla før jeg gikk over til å kjøre bryst og biceps. Jeg tok ett bilde mens jeg gikk, dessverre er bilde like uklart som hodet på det tidspunktet. Det å ta bilder av seg selv syntes jeg i grunn er relativt harry. Alternativene er ikke mange på dette tidspunktet, jeg ville heller hatt noen andre til å ta bilde slik at man så øvelsene som ble gjennomført. 

Lover at det skal komme mer bilder av øvelser og ikke så mange speilbilder. Det blir selvsagt bilde etter 1 mnd trening i speilet, vel og merke hvis jeg får 20 kommentarer der dette ønskes når jeg legger ut innlegg dagen før :) 

Dæver av den videoen her forresten :)

Ha en fantastisk dag på jobb eller skole :)


Stikkord:

Litt bilder fra kveldens trening på Spenst Gressbanen:)

Publisert: 27.08.2012 @ 19:48 Kategori: Trening Kommentarer: 6

Min andre økt ble gjennomført på Spenst gressbanen, i dag var det bein og triceps + litt mage som stod for tur.

Først litt knebøy, kjører ikke så tungt enda, heller flere repetisjoner mens jeg bygger opp støttemuskelaturen slik at jeg ikke pådrar meg noen skader. Beina får kjørt seg hardt uansett, trenger ikke alltid legge på maksimalt med vekter. Knebøy er etter min mening kanskje den viktigste styrkeøvelsen man tar. 

Her litt tå hev for å styrke leggene, bilde som kommer etter viser maskinen jeg bruker

Så siste øvelse for beina i det programmet jeg kjører nå, fraspark. Etter 1 mnd legger jeg inn en øvelse til, beinpress.Er ikke så lett å ta bilder av seg selv :/ Hvis det kommer kommentarer der dere skriver at personlige bilder er bedre, vil jeg jobbe aktivt for å få inn mer av dette :)Hva foretrekker dere???


Stikkord:

Dagens trening, er det kanskje verd en bryggedans "edru vel å merke"

Publisert: 25.08.2012 @ 20:56 Kategori: Trening Kommentarer: 21

I dag startet jo treningen med en skikkelig styrke økt på rygg/skuldre med 1 time powerwalk i tillegg. 30 min før og 30 min etter styrkeøkten. 

Den andre økten var en ren kondisjonsøkt 45 min på eplipsemaskin, 500 meter romaskin i moderat tempo og 10 minutter gange i motbakke på tredemølle.
Jeg vet at det har vært for lite personlige bilder ute på bloggen, dette vil det bli forandring på fra nå av. Jeg druktet jo min tlf og har brukt en reservetelefon med teknologi fra Commodore 64 stadiet. Jeg vet selvsagt at det ikke er noen unnskyldning når jeg har ett speilreflekskamera tilgjengelig, men det er litt lettere å vippe tlf ut av lomma når du ser ett motiv en å drasse med seg en bag i kjent Japansk turiststil. Nå har endelig min nye tlf kommet i hus, da er det muligheter for å ta bilder av hva jeg ser/opplever. Det vil forhåpentligvis gi bloggen ett noe mer personlig preg.
Vurderer faktisk en kikkerunde på byen i dag, dette vil selvsagt skje i edru tilstand. Det er nå en liten stund siden jeg har satt mine ben på Tønsberg brygge på natterstid. Er jo hyggelig å sosialiere seg litt, nå er det komiprisen på tv først :)

Kos dere med lørdagskveld :)


Dro en Petter Northug i dag :)

Publisert: 25.08.2012 @ 12:43 Kategori: Trening Kommentarer: 11

Fortsetter under bilde:
Etter ett par uker med mye jobbing med blogg i tillegg til vanlig jobb pluss 1-2 treningsøkter hver dag. Ja da var det greit å dra en Petter Northug, han mener at en av faktorene til at han har blitt så god er at han er flink til å sove. Så selv om jeg våknet opp kl 0700 som vanlig snudde jeg meg bare rundt i dag. Våknet igjen etter en søvnsyklus, var fortsatt klar for mer så tok like så godt en til. Da ble kl 11.45.
Hvis du lurer på hva en søvnsyklus er: LES HER

Det gir meg derimot ingen rett/mulighet til å skippe treningen som er planlagt i dag. Jeg har nå fått inn frokosten og setter straks kursen for treningsentere Spenst Gressbanen, kjør hardt kjør stil :)

I dag er det rygg og skuldre som skal få kjørt seg. Jeg velger å gå opp og ned til senteret som er ca 30 min hver vei. Så blir det 45 min eplipsemaskin i kveldingen :)

Ha en strålende lørdag alle sammen :)

 

 

VENTER STADIG PÅ VINDEN :/


Stikkord:

Den satsingen her blir som en fulltidsstilling nr 2

Publisert: 24.08.2012 @ 22:22 Kategori: Trening Kommentarer: 4

Jeg merker at dagene blir for korte og muligheten avvik i planen ikke kan finne sted. Dagene starter gjerne med trening kl 06-07 så rett på jobb. Der må første innlegg skrives etter lesing dagen i forveien. Så jobbe til kl 17-18 deretter trening middag og gjerne ferdig dusjet rundt kl 21 da skal det svares på kommentartet lages kveldsinnlegg etc. Det er jeg gjerne ferdig med kl 23, blir gjerne masse spørsmål over facebook og mailer.Det syntes jeg er positivt, hadde vært utrolig trist om jeg ikke hadde fått noe respons. Når jeg lager innlegg som det tidligere i dag "se her" krever dette enormt med tid.
Det er veldig hyggelig, men det går jo noe på bekostning av det sosiale livet utenom. Foreløpig har jeg i grunn syntes at det har fungert veldig greit. Møter jo folk på jobben, når jeg trener og når jeg kiter. Så jeg lever jo ikke isolert helt fra omverden. Ikke minst har jeg noe kontakt med omverden online. 

Poenget eller moralen om du vil er at hvis du skal gjøre en så vill satsing som dette er så må du ofre endel annet. Jeg blir stadig spurt om jeg skal være med å trene ditt eller datt, feste, kino, men jeg er rimelig hard når det kommer til oppsatt treningsplan. Litt av poenget med en treningsplan er nettopp å følge den, den er jo satt opp i det formål at man skal komme i best mulig "shape" og dermed få frem potensialet sitt i egen idrett.
Nå elsker jeg selvagt også det jeg gjør, jeg er super motivert om dagen og det er mye folkene rundt meg sin skyld. Både dere lesere her og de jeg har rundt meg i det "virkelige liv" , det er en enorm motivasjon at folk vil dele innlegg. Stemme meg frem fordi de mener at jeg gjør en god jobb, at dere gir tilbakemelding på at dere har blitt motivert av hva jeg gjør. Det er alt i alt det som gir meg den enorme motivasjonen til å gjøre denne helomveningen. Så vi får håpe at jeg klarer å være interessant nok å følge, for det er dere som følger med som gir meg størt motivasjon til å fortsette den knallharde kampen :)

Apropo helomvending, en gammel klassekamerat postet dette på facebook i dag:

1. august 2011 startet jeg min livsstilsendring. Nå, 12 måneder og 23 dager senere, er hovedmålet med å gå ned 50kg nådd! Er skikkelig fornøyd!

Er ikke det motivasjon så vet ikke jeg, utrolig stolt av det Anders, det der står det virkelig respekt av!

Selv startet jeg med powerwalk 1 time før jobb. Så ble det en kveldsøkt på Spenst Gressbannen med bryst, biceps og mage :) Deilig med to økter om dagen, da kjenner man at kroppen lever. 
Ha en fantastisk helg, jeg håper værmeldinger skifter litt så det blir litt kiting i helgen, VIL UT Å LEKE NÅÅÅ :)

 

Sikt på månen, bommer du så havner du blant stjernene...


Oksygenopptak og hvilken betydning har det for min idrett "kiting"

Publisert: 24.08.2012 @ 09:30 Kategori: Trening Kommentarer: 12

Oksygenopptak er sikkert et ord du har sett og hørt mye om i media, men hva vil det si for din idrett og hvordan kan det eventuelt trenes opp? Nettopp dette har jeg tenkt til å forklare i denne artikkelen. Ikke minst, er det viktig for meg som kiter å ha fokus på dette for å prestere?
Også her har jeg lest endel forskjellige forskeres artikler selvsagt. Noe alle er enige om er hjertes innvirkning på oksygenopptaket, der det spriker litt er muskelens evnet til å ta opp oksygen. 

Når hjertet pumper blod rundt kaller vi dette oksygenleveranse, kroppen og arbeidene muskler får tilført oksygen fra blodet som strømmer til. Dette er grunne til at de aller fleste "forskere" er enige om at hjerteskapasitet til å pumpeblod er medvirkende til større eller mindre oksygenopptak. Hvis det ikke kommer nok blod frem til den arbeidene muskelen vil det ikke hjelpe om musklene kan ta opp uendelig med oksygen.
Nå har jo oksygen også en mulighet for å komme inn i blodet, nemlig lungene. Det er jo stor forskjell på hvor mye oksygen de forskjellige lunger har mulighet for å ta opp. Klart har du Kols, vil utgangspunktet for å kunne levere maksimalt av oksygen til arbeidende muskler være nærmest umulig.

Går oksygen til spille når det passerer musklene. Det er her de lærde strides litt. Oksygen blir ført til arbeidene muskler (som jeg senere skal fortelle om, mer til de som arbeider hardt) når blodet passerer, da flytter det seg regelrett over til muskelen. I denne prossesen finnes det uenigheter om det er der oksygenet flyttes over til musklen, går det oksygen til spille? Er blodet som forlater muskelen tømt for oksygen?

Det finnes mange ubesvarte spørsmål rundt dette enda, noen har man ikke funnet svaret på enda. At utholdenhetstrening bedrer opptaket er det enighet om.
Jeg skal heller prøve å forklare dere i forhold til hvilken idrett dere bedriver hvordan det er målt effekter ved oksygenopptak. Her skal jeg bruke Bjarne Rud's resultater fra hans doktorgrad på feltet. 

Han ville finne ut om det var mulig å øke muskelens opptak av oksygen ved å trene den.

I hans test brukte han godt trente folk innen utholdenhet. Han ba de sykle med ett bein i syv uker, i tillegg til noe vanlig utholdenhetstrening som de bedrev.Etter de syv ukene ble det gjennomført test av oksygenopptak i begge beina ved normal sykling. Det beinet som hadde blitt syklet med alene hadde 21 % høyere oksygenopptak en det beinet. For at det ikke skulle være noen tvil ble det også målt kraft under syklingen så det ikke skulle være tvil om at det ene beinet jobbet hardere. "det var likt" 

Funnene indikerer at trente muskler tar opp mer oksygen i tillegg blir det sendt mer blod til trente muskler kontra utrente muskler. Han sannsynliggjør altså at det "mest" trente beinet da stjeler oksygen fra det "mindre" trente beinet. 
Hvilken betydning har dette for min idrett. Satt litt på spissen. Hadde jeg kitet endel i tillegg bare trent biceps ved siden av "tenk at den er enorm og alt annet nesten utrent" Ville bicepsen faktisk ha stjelt mye av mitt oksygenopptak når det høyst sannsynlig ville været muskler som trengte det i langt større grad. En godt gjennomtrent kropp er nok alltid viktig som ett utgangspunkt til en hver idrett. Men det er også viktig å tenke på hvorfor man skal trene forskjellige muskelgrupper.

Tester over tid viser at man øker oksygenopptaket mest ved å trene i 3 soner Lav-Moderat-høyintensitet. Derfor er det viktig å legge inn økter med disse sonene for å oppnå ett høyere oksygenopptakk. Ikke bare trene på høyintensitet!
Har lest at langrennsløpere også har fått beskjed om å trene opp mer armstyrke fordi armene ikke får stor nok del av oksygenopptaket når det skal stakes mye.

 

Håper dette var interessant. Hvis du mener at dette er mer interessant en 13-14 år gamle jenter som skifter klær. Stem på meg her :http://norgesbesteblogger.net/playinshape-blogg-no-2/  Tar 2 sekunder og betyr veldig mye. Jeg bruker veldig mange timer i døgnet for å lage innlegg som dette :)


Stikkord:

Stadig flere vil bidra for at jeg skal lykkes "sponsortips"

Publisert: 23.08.2012 @ 22:02 Kategori: Trening Kommentarer: 0

Dagen startet med en løpetur i skogen som helt sikkert noen av dere har leste om dagens første innlegg. Det er jo noe jeg faktisk så smått har begynt å glede meg over, jeg kunne jo ikke fordra løping for kun ett par uker siden. Nå begynner stegene å gå lettere da er det også mer motiverende.
Etter jobb møtte jeg ei venninne, en skikkelig grunder dame helt inn til hjerterota. Det er ikke så ofte jeg får møtt henne siden hun er ute på farten twenty 4 seven. Jeg vil påstå at jeg er det samme selv, det gjør at vi alltid har mye å diskutere løst og fast. Etter litt diskusjon fant vi ut at vi også kunne hjelpe hverandre når, hun kunne ha behov for en figur som meg å jeg har absolutt kunne ha behov for hennes tjenester. Jeg kommer tilbake til hva samarbeide går ut på når hun har fått kontraktforslaget fra sin advokat :) 
Det som er utrolig hyggelig er at det er flere og flere som ønsker å støtte opp om mitt prosjekt, jeg blir overveldet av positive tilbakemeldinger og det er veldig motiverende for meg. Jeg håper virkelig at jeg klarer å motivere like mye tilbake. 

Nå er det sikkert noen som lurer på hvordan det er mulig å få så mye støtte/sponsorer på et så tidlig tidspunkt som jeg er i ferd med. Greien er at du må finne ut hva du kan gjøre for de, ikke bare tenke hva de kan gjøre for deg. Det er dagens lille tips til hvordan få støtte :)

 

Kveldens økt ble: lett oppvarming, bein og triceps og 15 min restitusjonstrening på slutten. Selvfølgelig dusjet jeg i kaldt vann :)

Folk spør om de kan få være med å trene.

Publisert: 23.08.2012 @ 10:54 Kategori: Trening Kommentarer: 2

Det er flere og flere som spør om de kan få bli med meg når jeg skal trene. Det er noe jeg syntes er veldig hyggelig og er stor sett veldig åpen for det. Case'n kommer når de som er så ivrige ikke dukker opp eller melder forfall hele tiden. 

Fortsetter under bilde:
Jeg har tidligere vært turntrener i 5 år, i tillegg til kiteinstruktør. Og jeg har under disse aktivitetene funnet ut hvor jeg kan være god til å påvirke andre i positiv retning mot de mål de søker og hvor jeg ikke er det. Det jeg ikke er spesielt dyktig på er å "typ" hente folk ut av sofaen og dra de med på trening når de selv virkelig ikke ønsker. I ett såfall bør vi ha ett langt treningssamarbeid bak oss. Jeg ønsker faktisk ikke bruke min tid på folk som ikke vil heller, det blir litt som å redde hele verden "opplegg". Hvis vi setter det mot turntreningen, hvorfor skulle jeg bruke tid på de som egentlig ikke ønsket å turne eller ikke ønsket å lære no? Du kunne være aldri så dårlig, men var du interessert og motivert for å lære så ville jeg ha brukt masse energi på å hjelpe deg videre. Det samme gjelder faktisk de som kommer til meg å spør om råd og tips nå, de velger jeg å bruke energien min på. Jeg kommer derimot ikke til å gå dør til dør runde for å dra folk ut og i gang.

Fortsetter under bilde:
Som jeg tidligere har skrevet i denne bloggen er jo noe av målsettingen gi andre motivasjon til å starte opp for å nå sine personlige mål som de selv setter. Denne bloggen er faktisk det nærmeste jeg strekker hånden min inn mot din sofa. 

Jeg er nok av typen som liker å sette ting litt på spissen for å sparke folk i gang når de innimellom skulle ha litt lite motivasjon. Rett eller galt så bruker jeg nok gjerne en teknik som får folk til å tenke "fader heller" eller så havner den i bunken "Fuck Off" Og da er det greit i grunn. Da har de ikke nok motivasjon, utfordringen med å selv holde seg motivert med for mange med slik innstilling er å holde egen motivasjon oppe. Derfor er jeg nok noe bevisst på hvem jeg trener med, men jeg gir alle en sjanse "eller 2". Jeg er ingen verdensmester, men jeg vet hva som skal til og jeg vet også hva som kan være med å ødelegge.
Det finnes sikkert mange pedagogiske former som er mer effektive en hva jeg personlig veldig å bruke. Nå er jeg verken ansatt som din sofatipper eller som ditt slepetau, så jeg føler meg nok ikke direkte skyldig hvis noen av dere ikke skulle komme dit dere vil.

Kanskje dette må til for å få deg ut av sofaen, det kan jeg dessverre ikke hjelpe deg med!!
 

Fikk en knall start på dagen :) Ble en runde i Teieskogen som planlagt, har vel ikke vært så sliten på lenge....og føler nok fortsatt at jeg løper som Donald Duck med svømmeføtter, men jeg begynner faktisk å kose meg litt i skogen der :) 

Hva er deres erfaring på feltet???

 

SOLA SKINNER, UT Å LEK !!!!

Stikkord:

Har jeg hatt 2 økter med restitusjonstrening, ny sponsor med 99% sikkerhet :)

Publisert: 22.08.2012 @ 21:57 Kategori: Trening Kommentarer: 17

Dagens første økt foregikk i svømmehallen, 1000 meter brystsvømming. Jeg har jo glemt å pakke ting jeg trenger mer en 1 gang i mitt liv, så jeg kan vel kalles "lettere distre". Denne gangen var det svømmebrillene som ble glemt. Det resulterte jo i sandpapirfølelse på øynene i timene frem til lunsj. 

Bilde sier mer en tusen ord er det en som sa en gang, sånn føltes det:

 

Heldigvis kom det seg utover dagen :)

Jeg var også innom å så på butikken til den kostholdsleverandøren som mest sannsynlig blir min sponsor. Det så veldig bra ut og jeg tror absolutt forholdene ligger til rette for at vi kan komme til enighet. Det kommer jeg selvfølgelig tilbake til når det er skrevet under en kontrakt.

Så bar det til middag med matklubben, jeg er med i en matklubb der vi inspirerer hverandre med forskjellige fiskeretter hver Onsdag. Neste uke er det jeg som skal lage retten, da lover jeg å ta med kamera. Jeg har jo enda ikke fått lagt inn noen mattips. Jeg elsker jo å lage mat med egne vrier. Til Onsdag skal jeg vise dere en tunfiskrett som jeg tror alle liker :) Stay tuned!
Kveldsøkten ble en time med powerwalk. Da bør kroppen være restituert og klar for morgendagens hardkjør. Starter på morgenen meg løping også blir det bein og triceps på kvelden. Nå skal det kjøres hardere og hardere fremover, motivasjonen er enormt stor om dagen. Den er faktisk så stor at jeg sliter med å vente på at kroppen skal restitueres.


Det krever motivasjon....

Publisert: 22.08.2012 @ 09:02 Kategori: Trening Kommentarer: 14

Følelsen av alarmklokken som sier "nå må du stå opp", jeg bruker vanligvis ikke klokke om morgene. Med Tønsberg svømmehall's åpningstider har jeg nok ikke noe valg :/ Når jeg da i tillegg har en reserve tlf etter at min druknet i sommer på en båttur, ble jeg vekt av en stemme som sier: Nå må du stå opp, jeg lot selvsagt stemmen gjenfortelle dette flere ganger for å se om stemmen til slutt sprak siden kl var 0610. Det gjorde den ikke, det virket som om stemmen fra tlf var helt upåvirket av tidspunktet på døgnet. 
Den første tanken når jeg fikk drept tlf var selvsagt: hmm, får jeg ikke like mye trening hvis jeg tar en powerwalk i ettermiddag og sover ett par timer til istede??? Flere alternative løsninger poppet opp i hodet. I ett lite snev av våkenhet kom selvsagt tanken: du kan da ikke begynne å tulle nå, det er jo bare 1000 meter svømming det er snakk om, du våkner garantert i vannet. Motivasjonen til å prestere tok heldigvis overhånd, og av sted det bar.

Nå sitter jeg med kaffekopp nr 2 på kontoret lys våken og tilfreds :) Det ble virkelig "som alltid" en god start på dagen :)
Kos dere MAX, gjennomfør planlagte aktiviteter, det er det som skaper resultater


Stikkord:

Massasje - restitusjon - idrett, les mer om effekten :)

Publisert: 21.08.2012 @ 13:53 Kategori: Trening Kommentarer: 2

Hvilken effekt har massasje i forhold til restitusjon og idrett. Jeg tenker først å fortelle litt om restitusjonsbiten før jeg går over på effekter i idrettssammenheng.

Etter nå å ha lest mange rapporter/artikkler om nettopp restitusjon og massasje vil jeg sammenlinge dette med å bli treningsguru ut i fra stoff man leser i tabloidaviser. Det finnes rett og slett ingen enighet om hva som er riktig og hvilken effekt dette har på restitusjonsområde. Det at de lærde/forskere strides behøver derimot ikke å bety at det ikke har noen effekt på restitusjon. 

Fortsetter under bilde:
Det er gjort mye forskning på område, nå er ordet forskning noe som ikke gir meg personlig noen trygghet på at det er fasit. Det er rett å slett ett litt vannet ut ord dessverre. Nok om det, slår man de sammen kan man ihvertfall lage en form for konkluksjon uten å selv ha forsket innen feltet.  

Enigheten blant de nyeste dataene viser at det skjer endel med musklene og signalene hjernen sender ut ved massasje. Blant annet betennelsedempende signaler noe som er veldig viktig for de som driver idrett hvor en bevegelse gjentas ofte. det er også påvist at oppbyggingen av flere mitokonrier skjer ved hyppig massasje av musklemasse under oppbygging, det forkorter restitusjonstiden noe. 

Litt av Olympiatoppens utsagn på saken: de har en vinkling som viser at det finnes andre tiltak som har langt større effekt en massasje. 

Det skriver jo de som har forsket på dette selvfølgelig lite om i sine artikler, men etter hva jeg personlig har lest innen feltet er jeg veldig enig i Olympiatoppens utsagn.

Fortsetter under bilde:
Nå har jo massasje flere effekter en restitusjon! Det største effekten for idrettsutøvere er kanskje beveglighet og oppløsing av muskelknuter. Ikke minst den harmonelle følelsen den gir av tilfredshet og balanse i kroppen. I de fleste idretter er større beveglighet positivt for prestasjonen på den sportslige arena. Ikke minst er det viktig at det er balanse mentalt for å prestere godt både på trening og konkurranser.

Nå finnes det mange forskjellige typer massasje og de har selvsagt forskjellig effekt på kroppen. Jeg bruker selv en terapaut fra Twin thai massage, der inngår det også endel uttøying fordi jeg har korte muskler og ønsker større beveglighet. Klart sensuell kosemassasje har nok ikke like god effekt som idrettsmassasje annet en på balansen mentalt. 

Fortsetter under bilde:
Jeg kommer nå til å bruke massasje 1 gang i uken for å løsne opp i stivheter og øke bevegelser i ledd. Hvis det i tillegg gir meg noe effekt på restitusjon så er jeg jeg takknemlig for det :)

 

Gi gjerne tilbakemelding på innlegget, det motiverer til videre skriving. Legg meg også gjerne til på bloglovin eller twitter


Stikkord:

Deilig start på treningsuken med Iselin c",)

Publisert: 20.08.2012 @ 19:46 Kategori: Trening Kommentarer: 4

I dag ble det en virkelig god treningsøkt på Spenst Gressbanen sammen med min venninne Iselin. 
Varmet opp på tredemølla/elipsemaskin med litt lett gange og slader, underoppvarming er det helt greit å kunne prate. Deretter skilte vi litt lig fordi vi skulle trene forskjellige muskelgrupper. Jeg skulle trene bryst og hun mage, nå tar det noe lengre tid å trene brystet en mage men vi klarte fint å koordinere dette. Hun kjørte litt lengre oppvarming. Jeg føler virkelig at kroppen svarer litt bedre bedre allerede, den har våknet litt til liv :) Det er en fantastisk følelse. 

                


Så gikk vi over til biceps sammen, her kjørte vi mitt program fullt ut. Iselin er ei som har trent vekter i mange år og relativt sprek til jente å være. Så avsluttet vi med 15 minutter restitusjonstrening (som jeg skrev om tidligere i dag)  med proteinshaken i hånden. Rett hjem i en iskald dusj, da er jeg klar for trening i morgen tidlig :)


Stikkord:

Restitusjonstrening, viktig for å nå et best mulig resultat

Publisert: 20.08.2012 @ 11:15 Kategori: Trening Kommentarer: 21

Restitusjonstrening: 

Veldig mange velger å gå "all in" på hver eneste treningsøkt, "spesielt de som driver med styrketrening" med bråstopp når siste øvelse er ferdig. Da er det endel faktorer de glemmer. Disse faktorene er faktisk med å hemme treningsutviklingen dems, heldigvis er det endel som legger inn restitusjonstrening uten at de selv vet effekten av dette eller at de faktisk gjør det. Det føles kanskje bare best ut, ellers så har de hørt noen si at det er lurt. De færreste gjør det lenge nok da :/

Hvis vi kan dra uttrykket over i yrkeslivet, den som sier dem er ferdig utlært er vel heller ferdig, sånn blir effekten hvis du avslutter treningsøkten med følelsen at du er helt ferdig hver gang også. Da blir du fort ferdig som toppidrettsutøver ihvertfall.

Fortsetter under bilde:
Under trening blir det produsert en rekke stoffer i kroppen, noen av disse er også skadelige for kroppen og de ønsker vi at kroppen skal kvitte seg med raskest mulig. Det kommer også an på mengden som blir produsert av stoffene. Musklene produserer blant annet melkesyre, blir det for mye av dette blir kroppen "sur" og tempo må reduseres, det kjenner de fleste til. Noe av melkesyren fungerer til å øke energien i musklene også. Binyrene produserer hormoner, adrenalin, noradrenalin og kortisol, dette i økenden mengde etter som intensiteten øker. 

Når vi trener nær maks yteevne så vil kroppen produsere så store mengder giftstoffer (oksyderende frie radikaler) at disse vil bryte ned muskelvevet. Og det er ikke den type nedbrytning man ønsker ved trening. Kroppens hormonproduksjon forandres også når vi trener på ett høyintensitet nivå og det er helt naturlig for kroppen å gjøre. Det er ikke direkte skadelig at den gjør heller, men viss man blir bevist på hvordan man enklest kan kvitte seg med giftstoffer som hemmer fremgangen kan det gi stor effekt på sikt. Da handler det ofte om hvordan man avslutter treningen i tillegg kan man legge inn restitusjonstrening ett par ganger i uken hvis man trener mye med høy intensitet. 

Fortsetter under bilde:

 

Hvilken aktivitet man benytter under restitusjonstrening er egentlig ikke så viktig, det er ihvertfall ikke påvist at det har noen merkbar forskjell. Så viss du har noen aktivitet du liker godt å drive med som gir riktig puls så anbefales dette. Vanlig er å gå raskt, roing, svømming eller sykle rolig uten pulstopper. Da bør man unngå lengre oppoverbakker eller tempodrag selvsagt. Du skal ikke lengre bry deg om den gamle mannen som sykler fra deg på en damesykkel. Pulsnivået bør ligge på ca 60% av de maks puls og heller litt under en over. "Maks er normalt for trente mennesker 230 minus et slag pr år fylt" kan variere noe.

Fortsetter under bilde:
Den viktigste effekten vi ønsker er å bedre musklenes evne til å fornye energilagrene sine. Musklene kan kun trekke seg sammen ved å frigi energi som Kreatinfosfat eller ATP. Lagrene av disse vil ta slutt innen ett minutt hvis de ikke blir fornyet, opptrening for å raskere gi kroppen ny energi foregår best ved lav intensitet. Det samme gjelder kroppens evne til å nyttegjøre seg av melkesyren (skape energi), oksydere melkesyren. 

Når vi trener høyintensitet produserer kroppen også ett stoff kjent som nervostansmittor, dette kan tukle litt med sultfølelsen vår. Til slutt også skape spiseforstyrrelser. Derfor anbefalles det at man inntar en næring før man setter i gang med restitusjonstreningen. Da vil man minske risikoen for påvirkning av dette stoffet. Gjerne en banan eller annet tilskudd som proteinshake etc.
 

Hvor lenge: Man sier at restitusjonstrening bør være fra 20-50 minutter. Dette er avhengi av hvor høy intensitet og hvor llang treningsøkt man har hatt. Går restitusjonstreningen over en time går det over til langkjøring. Går vi andre veien ned mot 10 minutter så har dette langt bedre effekt en ingen restitusjonstrening.  

For de som trener veldig mye anbefalles det å ta egne restitusjonstreninger med samme lengde 1-2 ganger i uken.

 

Gi gjerne konstruktiv tilbakemelding til innlegget eller del videre hvis dere mener at dette kan være nyttig informasjon.

 


Stikkord:

Blir Søndager automatisk intervalltrening for forfengelige løpere som meg selv???

Publisert: 19.08.2012 @ 23:29 Kategori: Trening Kommentarer: 10

Jeg startet søndagen med å løpe en runde i Teieskogen. Mens jeg løp så ble jeg tenkene på om det ble automatisk lett intervalltrening fordi det ble så fint vær"?"

Jeg er jo skapt slik at hvis jeg trener enten det er på sykkel, ski eller løping så gir jeg på litt ekstra når jeg vet at folk ser meg. Deretter senker jeg tempoet tilbake til normalen, utfordringen i dag var jo knall vær, søndag formiddag (alle har fri) Utrolig mye folk ute å gikk. Jeg rakk jo ikke passere den ene før neste potensielle tilskuer dukket opp. 

Det var da jeg ble undrende over om søndager (med pent vær) fremover automatisk ville bli intervalenes dag i uken. Nå går jo ikke tempo fra null til hundre, men det er såpass at jeg merker at jeg anstrenger meg på både tempo og stil. 
Da kom jo den neste tanke, hvordan i alle dager ser jeg ut når jeg løper. er løpestil litt som dialekter eller har den noen tidsalder. Tenker litt på snowboard/kiting (new school og old school) Hvordan løper man med en stil som er inn i 2012. Legger til at dette er 3 løpeturen etter prosjektet startet "det vil si ihvertfall på ett år" kanskje det er litt tidlig å tenke så mye på løpestilen enda. Jeg har jo foreløpig fraspark og spenst i stega tilsvarende en nystartet overvektig mosjonist i tidlig 70 årene. 

 

Det ble ihvertfall en løpetur på ca 5 km på morgenen og en time powerwalk på kvelden :)

Nei, det viktigste er vel at det løpes for øyeblikke, så for vi terpe på stilen når energien tilsier at det vil ha noen effekt.


Stikkord:

Kveldens treningsøkt og litt om tilbakemeldinger fra dagens artikkel

Publisert: 17.08.2012 @ 20:16 Kategori: Trening Kommentarer: 3

I dette lille kveldsinnlegget forteller jeg om dagens trening og dagens tilbakemeldinger.

Planen i dag var en rolig svømme eller powerwalk økt på morgenen, det skjedde ikke. Jeg sovnet alt for sent i går derfor valgte jeg å sove 1 time lengre kontra morgentrening: FORKLARING finner dere på linken :) Selv om jeg ikke fikk trent på morgenhar jeg kompensert med å legge dette inn i ettermiddagsøkten, slått sammen 2 økter til 1. 

Da ble treningsøkten slik: 1 time powerwalk "ute", rygg og skuldre på helsestudie Spenst Gressbanen. Det er jo knall vær i Tønsberg om dagen, da må få tilbrakt litt tid i solskinnet som er :)
 

Når det gjelder artikkelen som jeg skrev tidligere i dag, så har jeg fått masse god tilbakemelding på den. Jeg brukte endel timer på den nettopp for å lage et mariale av "etter min mening" høy kvalitet. Da er det jo super stas at jeg får meldinger på facebook og her inne på bloggen med masse skryt. 

 

I kveld får jeg litt demo utstyr som jeg skal få kikket på i morgen :) blir spennende å se når vinden kommer så jeg får til den første kite session.

Lover også å skrive et innlegg om MINE MÅL  (i løpet av helgen) så dette feltet ikke står tomt.  Kos dere med fredagskveld.


Stikkord:

Trening og søvn, les mer

Publisert: 17.08.2012 @ 12:09 Kategori: Trening Kommentarer: 19

Søvn har vært mye i fokus i mediene de siste årene. Det har blitt forsket på alt fra hvordan det påvirker levetid til hvordan kroppen restituerer ved søvn. I denne artikkelen kommer jeg til å fortelle litt om søvnfaser og litt om viktigheten søvn har for restitusjon/trening. Hvor mye det faktisk påvirker vårt resultat.

Hvis man deler treningenresultatet inn i 3 deler. Treningsopplegg (gjennomføring) Kosthold og søvn! Så vil man se at har man et perfekt treningsopplegg "iforhold til målsetting" det samme med kosthold, men mangel på god søvn så vil man gå glipp av store deler av treningsfremgangen. Det samme vil selvsagt skje hvis du tar vekk en av de andre faktorene. Eks: slutter du å trene vil selvsagt kroppen ikke oppleve noen fremgang.

Søvnfaser. Disse deler man opp i 5 perioder og det er spesielt fase 3 og 4 som har innvirkning på Treningsfremgangen. Det kommer jeg tilbake til i bunnen.

Søvn går i sykluser, det vil si at man starter med fase 1-4 også REM (navnet på fase 5) på slutten før man starter på en ny syklus. Dette forklarer også hvorfor man kan føle seg trøtt og uopplagt hvis man for avbrutt søvnen. En syklus vil normalt foregå på 90-110 minutter og normalt så har man 4-6 søvnsykluser i løpet av en natts søvn. Dette er selvsagt noe individuelt, søvnmengde og søvnrytme spiller jo inn.
Fase 1 og 2

Dette kaller vi på folkemunnet lett søvn! Hjernen er fortsatt veldig aktiv og det kan måles elektriske korte bølger, høyfrekvens og lavvoltbølger. (Dette kaller man på fagspråket alpha og theta bølger). Muskeltensjon, respirasjon, puls og kroppstemperatur synker gradvis. Fase en varer ca 7 minutter mens fase to varer 10-25 minutter.

 

Fase 3 og 4 

Disse fasene starter ca 30 minutter inn i søvnsyklusene. Dette er den viktigste delen med tanke på trening, men laget et eget avsnitt senere i artikkelen. Nå er den elektriske aktiviteten i hjernen gått over til langsomme bølger, såkalt deltabølger. Disse fasene refereres til med SWS (slow wave sleep). På folkemunnet kaller vi det "dyp søvn". Hvis man våkner opp i en av disse fasene vil man gjerne føle seg desorientert, det tar ofte en stund før man føler seg våken. De fleste som blir vekket i denne fasen sliter også med hukommelsetap i den første perioden man er våken. Derfor opplever man at alarmklokken har blitt skrudd av uten at man husker det.

 

Fase 5 REM

REM står for (rapid eye movement) Det er her vi drømmer, musklene blir paralysert (utkoblet) fra tankevirksomheten som foregår. Dette for at vi ikke skal skade oss når vi drømmer. De fleste har kanskje opplevd suget i magen når de har svevd i fritt fall og våknet opp. Under REM så øker respirasjon, puls og blodtrykket igjen. Denne fasen er det som varierer mest i varighet også. Den første syklusen så varer den kun et par minutter, mens den i siste fase (under en normal natt søvn) kan det vare helt opp til 40-60 minutter. Mengden REM er ensbetydene på hvordan vi opplever kvaliteten på søvnen. Det forklarer hvorfor det er så viktig med sammenhengende søvn. Vi får jo mest av den på de siste syklusene. Det er under denne fasen vi også bearbeider minner, takler stress og opprettholder emosjonell stabilitet. 

Kroppen har muligheten til å hente inn "noe" REM søvn ved behov, men ikke hvis man har mangel over lengre tid. REM påvirker også energinivået noe som ved mangel kan gi begrensninger i forhold til høyintensitet på trening.

Proteinsyntesen er også på det mest aktive under REM, det er da kroppen har mulighet til å lagre aminosyrer i musklene slik at man bevarer muskelmasse.

 

Så hvorfor SWS (fase 3-4) er så viktig for de som trener mye. Under SWS så øker blodtilstrømningen til musklene, det gjør at reperasjon av vev og tilføring av næringstoffer forenkles. Forbrenningen er på det laveste nivået igjennom hele døgnet, det gjør at energien kan konsentrere seg om oppbygging. Den aller viktigste prosessen for de som trener har er at veksthormonutskillelsen er på sitt høyeste i denne fasen. Fra 60-90% forekommer under SWS. 
 

Hvis dere syntes at artikkelen er bra, legg gjerne igjen en kommentar, eller post den på egen facebook side. Det kan enklet gjøres ved å trykke liker under artikkelen.


Stikkord:

Når løper man og når jogger man???

Publisert: 16.08.2012 @ 11:02 Kategori: Trening Kommentarer: 3

Spørsmålet kom opp i mitt hode under dagens twittermelding, jeg ble i grunn tenkene på dette under hele Jogge/løpeturen jeg startet dagen med.

Fortsetter under bilde:
Alt mulig kom opp, en løper jo 100 meter (der tror jeg faktisk alle løper) så tenkte jeg på maraton (OL) ja, de løper jo faktisk de også. Jeg derimot ville vel ikke løpt ett maraton, nei jeg ville nok gått ble konklusjonen i mitt hode.

Hvordan kan jeg best forklare forskjellen? Jeg tror jeg skal trekke frem hestespråket. Uten at det er min sterkeste side :) men en hest skritter vel når den går. Der er vi jo like. Så traver den "jogger" også galopperer den "løper": Man kjenner jo forskjell på "kall det ganglaget" i de forskjellige kategoriene. Det må jo ha noe med steglengden i forhold til lengden på benene å gjøre. Jeg følger også at jeg beveger meg mer opp og ned når jeg jogger og mer frem når jeg løper.

Jeg har prøvd å lese meg til det på nett og det finnes mange forskjellige teorier. Noen setter opp forskjellige hastigheter. ( blir ikke det litt misvisende med forskjellig lengde på beina). Andre snakker om hvor langte man klarer å holde ut, eventuelt om man klarer å snakke mens man løper. "bruker uttryket løper som dere ser" 

For å klare å skille stilene uansett form tror jeg ikke man kan ta hensyn til tabeller med hastighet, eller tid man holder løpestilen. En maratonløper ville jo klart å pratet i 3-4 mil og fortsatt løpt hvis jeg hadde syklet ved siden av. "Ikke presset tempoet hans"

 

Min konklusjon: forskjellen mellom jogging og løping har med steget som gjennomføres å gjøre. Ikke med hvor lenge man kan gjøre det eller hvilken hastighet som oppnås. "hørt om uttryket jogge på stedet" :) Det kan faktisk vært veldig forklarende for følelsen av jogging. da kommer man liksom ovenfra i steget. En ting kan vi være enige om. Ut i fra inviduelle hastigheter så kan man ikke løpe sakte :) :) Det ville jo sett ut som tresteg i slow motion.Har noen sett en person som løper PÅ stedet??? :) :)

 Jogge/løpe tur ble det ihvertfall :) Satser på at det kommer til å gå over til rein løping når formen øker.


Stikkord:

Stisykling, punktering og sol, topp stemning :)

Publisert: 14.08.2012 @ 21:38 Kategori: Trening Kommentarer: 0

Har i kveld fått syklet en god runde på sti, det er deilig å sykle ute når solen enda er varmer på kvelden. Runden vi sykler er en blanding av grus, sti og singeltrack. Jeg må nok si at singeltrack er favoritten min, da får man fartsfølelse selv om det ikke nødvendigvis går så fort. 

klarte jo selvsagt å punktere, det skjer jo titt og ofte når man sykler ute i skogen. Rutinert som Andre er så hadde han med ekstra slange, det er jo ikke spesielt tress å bytte heller. Tiden hvor man lappet sykkeldekket har nok gått forbi, bestiller man slanger over nett så får man en slange for godt under 20 kr. Da bruker de færreste energi på lapping med vannbøtte som folk på min alder husker ihvertfall.

 

Bildet vekker minner da, typ far sønn kvalitetstid :)

Jeg fikk en god målestokk på formen i dag også, Andrè er jo i relativt god kondisjonsform  så jeg ser jo at jeg har ett stykke igjen før jeg er på samme nivå. Heldigvis er det ikke uoppnålig. Natland kan jo fort bli en av mine hardeste konkurrenter på Redbull Ragnar Rock til vinteren. Vi satser på at det blir 1 utendørs sykkeløkt i uken fremover. Så det er bare å henge seg på. runden tar ca 1,5 time. Det blir jo varslet på facegruppen https://www.facebook.com/groups/255851377784706/ hvis noen skulle være interessert i nærmere tidspunkt. Det er en rein sykkegruppe!!

Helene jobber jo villig videre med bloggen som dere sikkert ser, de med ett trent øye ser ihvertfall forandringer :) 

Kommer med spennende nyheter i morgen som er kiterelatert :)

 

Hvorfor syte når du kan nyte???  :) :)


Stikkord:

Kroppen Skriker etter restitusjon!!! Dagens tips :)

Publisert: 14.08.2012 @ 11:48 Kategori: Trening Kommentarer: 10

Etter at kroppen har blitt pushet på en masse trening skriker den etter en restitusjonsdag kjenner jeg. Heldigvis er dette satt opp i treningsplanen i morgen :) Da blir det kun en lett svømme, spasere eller sykkeløkt.

Det er ikke slik at på hviledager så må man ligge helt i ro, hvis dere har sett på sendinger fra Tour de france f.eks så ser dere at rytterne setter seg opp på en spinningsykkel og tråkker ut melkesyre. Samme bør gjøres på hviledager, ha lett bevegelse på kroppen for å så ut melkesyre og laktat!

Dagens tips, Restitusjon: Artikkelen fortsetter under bilde!
 

Kald dusj etter trening (ett kaldt bad har enda bedre effekt), men det er det ikke alle som har muligheten til. Det som skjer er at kapillærene og venene trekker seg sammen for å insulere kroppen, og blodet blir sendt fra armer og beina til indre organer for at for at disse trenger varmen mest. "forsvarsmekanisme for at indre organer skal holde på varmen". Dette trekker med seg metabolitter som laktat og melkesyre vekk fra muskelmassen, du vil da oppleve mindre stølhet og i tillegg vil det bli en noe kortere restitusjons tid. Det har også blitt påvist økt produksjon av glutation " ett antioksidant" som øker kroppens imunforsvar. Kroppen bruker også noe energi på å få tilbake varmen, så du kan jo si at det er fettforbrennende selv om dette ikke er den helt store effekten. Så føler man seg utrolig frisk og opplagt!Dagens første økt: Triceps og bein på helsestudio. Skal ærlig innrømme at beinøkten ikke var av de hardeste. Dette fordi jeg allerede er sykt støl "etter løpeturen på Søndag" og jeg skal sykle en 1,5-2 timers tur senere i dag.


Stikkord:

Nytt design :)

Publisert: 13.08.2012 @ 21:24 Kategori: Trening Kommentarer: 2

Fruen bak bloggen http://slankmegflat.blogg.no/ har hjulpet meg med designet av bloggen. Den er ikke 100 % ferdig, men den kommer seg veldig. Tusen takk Helene, du er en knupp. En ting er sikkert, den hadde ikke sett slik ut alene.

Gi gjerne tilbake melding på det nye designet, det blir jeg glad for. Letteste måtten å forbedre den på. Skriften kommer til å bli litt større, og det kommer forskjellige underkategorier så det skal bli enklere å bla i bloggen historisk innen for det feltet man ønsker å lese om.

Meg - Helene - Iselin

  

Kveldens økt: Rygg, skuldre og mage, ble gjennomført med Iselin og Helene. god stemning og litt korreksjon på øvelser for å få full effekt. Alt for mange jukser i øvelser for å bruke tyngre vekter. Deilig var det ihvertfall, kvelden ble avsluttet med en tunfiskrett. Jeg har som mål å vise dere forskjellige tunfiskretter helt til alle finner en de liker :)

 

Følg meg på:

https://twitter.com/JarleSkoie

https://www.facebook.com/groups/406307749427714/


Stikkord:

Treningsplan!!!

Publisert: 13.08.2012 @ 13:00 Kategori: Trening Kommentarer: 5

Hva er en treningsplan og hvorfor er det viktig å ha en plan over hva, hvilke, hvordan man skal trene.

Treningsplan er noe som er veldig inviduelt, alle har forskjellige forutsettinger (bakgrunn, kroppslige forskjeller, mål) Hvis du skal bli maraton løper så gir det lite effekt å kjøre "legg på deg 3 cm rundt armene med Arnolds ultimate armprogram" Jeg har vel i grunn lite sansen for treningsprogram lastet ned fra nettet i utgangspunktet. Dette fordi uten kunnskap i utgangspunktet skal du ha rimelig flaks om treffer riktig for din målsetting.

Nå er det dette kanskje å overdrive det litt, for det finnes mange gode standardprogrammer som fungerer veldig greit for de fleste. Men skal du ha et optimalt opplegg så må du gjerne sette deg litt mer mer inn i det. Søk rådgivning, det er vel kanskje en større barriere for de som har holdt på en stund. Prøv å søk etter råd fra noen som har faglig kompetanse, det finnes mange som kan mye. Men det finnes veldig  veldig mange som tror de kan. Særlig de som har trent i 1-2 mnd. De kan jo faktisk mest. Sammenlig det gjerne med når du gikk siste året på barneskolen. "Du kjente alle i hele verden". Føler du det samme nå? De som kan og vet alt, det er vel veldig sjeldent de som kommer ut som vinnere innen idrett eller generelt. Jeg vil heller satset korte på den nysgjerrige og kunnskapsøkende. 

Litt tilbake til Treningsplan, det er viktig å sette en plan i forhold til de mål som ønskes oppnådd. Da er det viktig å ta med hvor mye tid man ønsker å bruke og Hvilke resultat som ønsket. Derfra legge inn hvilke elementer som skal til for å få de ønskede resultatene. Det er ikke alltid mengden trening som gir de beste resultatene. Med riktig treningsplanlegging mot de mål som er satt kommer man ofte mye lengre selv med mindre mengder. Det finnes sikkert mange flotte apps på dette til mobiltelefoner også. Jeg kjenner dessverre ikke så godt til det markedet. Vet du om noen så legg det gjerne inn i kommentarfeltet.

 

Personlig så legger jo opp til en veldig generell opptrening om dagen, dette vil jeg gjøre den første mnd for å oppnå kontakt innen flere felt. Kondisjon, muskelmasse, muskelfester etc. 

 

Her er min treningsplan for de 4 første dagene denne uken. Så kan dere se ett eksempel:

Mandag:  1. økt:1000 meter svømming før jobb,

 2. økt lett oppvarming, rygg, skuldre og mage på helsestudio

Tirsdag:  1. økt lett oppvarming, Bein og triceps på helsestudio

                 2. økt Stisykling ca 1,5 time-2 time ute

Onsdag:  1. økt 1000 meter svømming/ powerwalk enten eller

                  2. økt Mulig powerwalk, den blir tatt på energinivået

Torsdag  1. økt Løping utendørs hvis været tilsier det 5 km i lett kuppert terreng

                  2. økt lett oppvarming, Bryst og biceps på helsestudio

 

Følg også på facebook: https://www.facebook.com/groups/406307749427714/ Så får du beskjed hver gang det kommer nytt innlegg. Pluss pluss pluss


Stikkord:

Gjort øvelser han ikke liker!!!

Publisert: 12.08.2012 @ 21:04 Kategori: Trening Kommentarer: 2

Søndag er visst en dag i uken det også "?" Jeg har nok ikke hatt for vane å utnytte søndager fullt ut. Det er vel det eneste stede jeg har levd etter kristen tro. Det har vært en hviledag som har blitt holdt hellig. Nå som jeg ikker har flydd bryggelangs ett par helger på rad så har jo søndager blitt en fullt brukenes dag :) 

I dag har jeg vært i Kjærrafossen med Mor og Mormor med god gammeldags matpakke. Det er jo virkelig en naturperle, distre som få så hadde jeg med kamera, men ikke minne kortet. Det satt jo selvsagt igjen i PC'n etter bildene fra Surf City :( Derfor legger jeg med ett bilde hentet fra internett. Her hopper det opp masse laks som som er ett spektakulært syn. Fossen ligger i gangavstand fra Høyt og lavt. Hadde selvsagt håpet på en liten lek økt der, men så ble det ikke.

Dette er jo område hvor min Mormor vokste opp. Jeg har både hørt og sett på den "lange veien hun hadde til skolen" "hvordan område var med mindre trær" "hvor mye snø det kunne være" etc.

Jeg har jo med årenes løp blitt interessert i historie, også egen. Har nok høyere interesse innen økonomisk og verdenshistorie, men det er viktig å forstå hvor man kommer fra.

 

Vel hjemme etter dagens ekspedisjon fant jeg ut at jeg skulle gjøre noe jeg virkelig ikke liker. LØPE EN RUNDE, jeg har faktisk ikke løpt en runde (utenom de rundene jeg løper rundt meg selv når jeg leter etter noe) på ihvertfall 4-5 år. Runden jeg da løp er en lett kuppert løype med sti/grus på ca 5 km. Målet med turen var å klare å jogge rundt uten å måtte gå. Til all min forbauselse så klarte jeg faktisk det :) Det var jo veldig motiverende, så nå er jeg klar for flere runder i skogen i nær fremtid. Det gikk ikke spesielt fort, men aldri ned i gangfart.

Dagens tips: hvis du ikke er glad i å løpe, tenk deg om hva du spiser måltidet før du løper. Smaken kommer du til å ha i munnen under hele løpeturen!


Stikkord:

Dagens trening

Publisert: 07.08.2012 @ 20:56 Kategori: Trening Kommentarer: 2

Jeg startet jo opp treningen Torsdag 2. aug, så er fortsatt i gang med første uken. 

Dagens trening startet med en formiddagsøkt: kort oppvarming tredemølle, triceps, bein og mage sammen med Iselin. Jeg har jo fått til en avtale med arbeidsgiver hvor jeg kan trene 2 øker i arbeidstiden hver uke.

Dagens andre økt: ble en rolig sykletur på 1 time med 1 pulstopp. Det er viktig når man trener mengde og også kjøre noen rolige økter.

Jeg legger ikke 100 % i maten enda selv om det er meget viktig på sikt. Nå passer jeg kun på at kroppen får i seg nok protein og karb til å restituere seg.

Så blir det spennende og se om jeg kommer meg opp til morgen svømming i morgen. I morgen er egentlig en hviledag, men kommer jeg meg opp til litt plasking før jobb så fungerer det greit :)


Stikkord:
hits