Forside Kite Ekstremsport Mat & Oppskrifter Trening Turer Mine Mål Mine Linker Sponsorer

Kompresjonstøy, hvilken effekt har det på treningen?

Publisert: 28.05.2014 @ 11:55 Kategori: Trening Tøffe kommentarer: 6

Det er stadig flere som velger å benytte seg av kompresjonstøy. For kun få år siden så var "tights" plagg som var forbeholdt jenter, og kanskje noen få menn som satset innen langdistanse løping. Klart det kan ha sett ut som både skøyteløpere og langrennsløpere i trikå har benyttet det, men et relativt tettsidene plagg er ikke kompresjonstøy.For at kompresjonstøy skal ha noen effekt annet en å vise frem en vel dreid kropp så må det faktisk være relativt hardt trykk på musklene det sitter på.

Jeg vil skille på effekten under trening og den (største effekten) etter trening. Ja, du leste riktig. Den største effekten er faktisk etter du har trent hardt. Jeg velger allikevel å forklare under trening først.

Her skiller jeg på det kompresjonstøyet som kun er basert på et elastisk stoff som holder et jevnt trykk og det kompresjonstøyet som er formsydd slik at det holder musklene på plass.

Det elastiske stoffet (som begge har) er ment å presse blodet tilbake til hjertet raskere slik at blodet får muligheten til å oppta mer oksygen. Det er jo en kjent sak at blodet samles noe opp i musklene under trening. Dette ønsker man selvsagt at skal sirkulere så effektivt som mulig for å ta opp mest mulig oksygen.  Og joa, noen vil nok ha en minimal effekt av dette, men tror neppe man sløyfer 2 minutter på en 5 km av den grunn alene.

Så har vi det formsydde kompresjonstøyet slik som blant annet Skins A 400 serien. (profesjonelt treningstøy, ikke et moteplagg som 2xu) De er designet for å holde musklene på plass når man f.eks løper. dette er fordi man får ganske mye sleng i musklene imellom hvert steg. Spennet i muskelen slippes opp. Ser man dette i sakte film så ser man musklene går fra side til side. Da blir musklaturen tvunget til å rette seg opp når den igjen spennes i det man treffer bakken. Når det kommer til styrketrening så hjelper det kroppen å holde spenn i muskelaturen.

Altså kan profesjonelt kompresjonstøy være en bidragsyter til å unngå slitasjeskader i muskelvev og på muskelfestene. I tillegg optimaliserer det et trykk i musklene under treningen.

Så til den største og kanskje mest ukjente effekten. Restitusjonseffekten:Kompresjonstøy sin absolutt mest dokumenterte effekt ligger i restitusjon. Det anbefales at man har på seg kompresjon minimum 45-60 min etter trening.  Under hard trening så produserer musklene oksyderende frie radikaler (giftstoffer). Disse blir liggende i muskelen å hindre restitusjon (enkelt forklart) Disse føres ut via blodet til lymfekjertler etc. Derfor ønsker vi at blodet som har pumpet opp musklene, raskest mulig skal bli presset tilbake til de organene som skiller disse ut av kroppen. Det er her kompresjonstøy kommer inn, kompresjonen presser blodet ut av musklene og ut i omløp. Da blir man raskere kvitt avfallstoffene som kroppen produserer. Litt samme effekt som hvis man hopper i kaldtvann: Les om restitusjon her

Det er selvsagt endel som vegrer seg fra å stille på trening kun iført kompresjonstøy fra topp til tå, men effekten er like stor ved å ha det under annet treningstøy. Fotballspillere bruker dette under shorts og på overkroppen.

Det finnes faktisk endel toppidrettsutøvere som sover i i kompresjonstøy. Den ledende produsenten av slikt tøy: skins har en egen slik serie som heter Recovery.

 

Så uansett kroppsform og idrett så hjelper faktisk kompresjonstøy deg å nå dine mål.

 

Hva er din erfaring?

 

Følg meg gjerne på instagram: Playinshape 

5 Tøffe kommentarer

Postet av: Benkpressfrue

Jeg mener kompresjonstights f.eks. er bare kødd for å få folk til å bruke penger. At jenter lar seg lure syns jeg er morsomt rett og slett. Man trener like bra i en vanlig tights. Jeg tror ikke jeg får økt resultat av å kjøpe en tights for tusenlappen enn 200 kroner.. Personlig har jeg hvertfall ikke hatt noe problem med å komme i form og få resultater av "vanlig" tøy.
Dato: 28.05.2014 Tid: 12:13 URL: http://www.benkpressfrue.blogg.no

Postet av: Ambumamma

Om jeg har noe spesiell effekt av kompresjonstightsene merker jeg ikke så mye til, MEN, de er ti ganger bedre å trene i for jeg føler at ting henger bedre på plass (har igjen noen ekstra kilo fra siste svangerskap). Og min personlige erfaring er at jeg presterer bedre når jeg føler meg vel, jeg gir litt ekstra då.

Jeg kjøper i hovedsak tightsene/treningstøyet jeg har fordi de er stilig å se til og fordi de er behagelig på =) Kompresjon eller ikke ;)

- Lena -
Dato: 28.05.2014 Tid: 12:31 URL: http://ambumamma.blogg.no/

Postet av: Jarle Skoie

Benkpressfrue: At man kan komme i knallform uten kompresjonstøy kan ingen stikke under en stol. Det at det har effekt hva gjelder restitusjon og (profesjonelt kompresjonstøy) kan forebygge slitasjeskader er og hevdet over en vær tvil.
Dato: 28.05.2014 Tid: 12:31 URL: http://playinshape.blogg.no/

Postet av: Jarle Skoie

Ambumamma: Har du tenkt over effekten det gir etter trening? Er jo der effekten er. Det er så viktig å føle seg vel på trening :) Det er jo viktig for å motiveres slik at treningene blir gjennomført. Så enig med deg der.

PS: husk det er forskjell på profesjonelt kompresjonstøy og ikke. Mye moteplagg som holder de samme prisene selvsagt.
Dato: 28.05.2014 Tid: 12:43 URL: http://playinshape.blogg.no/

Postet av: Tone

Flink gutt Jarle!! Bra skrevet!
Dato: 28.05.2014 Tid: 20:04 URL:

Postet av: Jarle Skoie

Tone: Tusen takk tone :)
Dato: 28.05.2014 Tid: 20:05 URL: http://playinshape.blogg.no/

Skriv en ny kommentar

hits