Forside Kite Ekstremsport Mat & Oppskrifter Trening Turer Mine Mål Mine Linker Sponsorer

Kreatin! Hvilken effekt får man og hvem har mest utbytte av det?

Publisert: 09.10.2013 @ 14:14 Kategori: Kosthold Tøffe kommentarer: 1

Kreatin er hva vi kaller et ergogent kosttilskudd, som betyr at det er prestasjonsfremmende. Det finnes mange ergogene produkter på markedet som ikke fungere eller som vi ikke helt vet om fungerer. Noen av disse kan også være skadelige for kroppen og i verste fall muskelhemmende. Av de få dokummenterte "lovlige" ergogene stoffene vi vet gir effekt, Kreatin, koffein og bikarbonat. Det har blitt gjennomført enorme mengder forskning på nettopp kreatin. Det gjør at vi vet mye om stoffets virkning på muskelatur og prestasjonsevne.


Kroppen produserer selv kreatin ca 1g pr døgn, i tillegg får vi i oss ca 1g gjennom matvarer som kjøtt, egg, fugl og fisk. Vi er ikke avhengig av å få i oss en viss mengde kreatin på lik linje som f.eks protein. 

Kreatin har en positiv effekt innen styrketrening og eksplosive øvelser. Kreatin virker nemlig regenerende på kroppens ATP produksjon. ATP er et energimolekyl som frigir fosfat til arbeidene muskel'er ved behov. Det finnes en viss mengde ATP tilgjengelig i muskelaturen, denne brukes raskt opp under intens anerobt muskel belastning.  Kreatin ligger som et kreatinfosfat i muskelen og kan raskt fornye fosfatet slik at kroppen fornyer sitt ATP." Kroppen kan da yte det lille ekstra, du kan presse deg litt mer og dette gir deg større muskel og kraftutvikling"

Kreatin ser også ut til å øke kroppens glykogenlagring og kan derfor ha en positiv effekt for utholdenhetsidretter.Kreatin fungerer ikke like godt på alle mennesker!

Vegetarianere kan merke et større utbytte pga lavere nivå i kroppen fra før av. Personer med høye intramuskulære nivåer av kreatin og kreatinfosfat vil ha mindre eller ingen effekt av å tilføye kroppen et tilskudd av dette. Dette gjelder så mye som 25-30% av befolkningen.

Ulempene med kreatin er at man går noe opp i vekt, omlag en kilo. For mennesker som bruker kroppsvekten i øvelsene må dette kompenseres med økt styrke og eksplosivitet. Man anbefaler å bruke fra 2-10 g daglig, noe mer en dette viser ingen effekt. De første 3-5 dagene kan man ha en litt høyere dosering for å fylle opp lagerene. Da vil man oppnå en raskere effekt. 

Normalt så ligger økningen i styrke mellom 10-20 %Det er viktig å få i seg nok vann når man tilføyer ekstra kreatin til kroppen. Hvis kroppen går dehydrert over tid vil dette skade nyrene. Hvis man sliter med dårlige nyrer så anbefaler JEG at man ikke bruker tilkudd av kreatin.

 

Følg meg gjerne på: INSTAGRAM

Snapchat: jskoie

Facebookside 

 

Har dere spørsmål eller kommentarer så svarer jeg gjerne. Gav det nyttig informasjon så lik gjerne :)

 

 

Ingen tøffe kommentarer

Postet av: Morten

Hei! Jeg ønsker å kommet i kontakt med eieren bak denne siden. Kan bloggeren vennligst sende meg et tilbud på sponset innlegg på denne bloggen? Min e-post er: morten @ kasinonett.com
Dato: 12.11.2013 Tid: 19:53 URL:

Skriv en ny kommentar

hits