Forside Kite Ekstremsport Mat & Oppskrifter Trening Turer Mine Mål Mine Linker Sponsorer

En liten avsporing, Hjerteinfarkt

Publisert: 15.08.2012 @ 20:45 Kategori: Blogg Tøffe kommentarer: 1

Jeg skal ikke skrive en doktor grad om hjerteinfarkt her inne. Mer om symptomer, faresignal og utviklingen på hvem det rammer. Det er selvsagt en grunn til at jeg plutselig skriver om dette. Det er fordi min mor har vært hos hjertespesialist på sykehuset i dag og fått beskjed om at hun har hatt hjerteinfarkt. Trolig skjedd i forbinnelse med ett utenlandsopphold for ikke lengesiden, der hun fikk ett illebefinnene uten å oppsøke lege. Litt kritikk til deg mamma: du kan da virkelig alle symtomene på dette. Du har vært gift med en ambulansesjåfør i 17 år, nok om det. Det er lov å gi litt konstruktiv kritikk til de man er glad i :)

Heldigvis går det veldig bra med henne og hun har kommer raskt forbi køen i sitt behandlingsopplegg. Skal inn på Rikshosbitalet innen 5 dager for ny kontroll. Da må jeg virkelig berømme det Norske sykehuset, hun har fått god informasjon og de har brukt kort tid. Og er allerede satt på de medisinene hun trenger frem til videre utredning:) Takk for det!
Når det gjelder symptomer så kan det være greit å kunne noe om det. Det er vel i grunn årsaken til at jeg skriver dette innlegget. De fleste hjerteinfarkt kan man komme ut av med et helt friskt hjerte hvis man kommer tidlig til behandling. Innen 3-6 timer. Nøl derfor aldri med å kontakte 113 eller lege hvis du er usikker. Det kan faktisk være forskjellen på liv å død. En ting er sikkert at ihvertfall ved litt større infarkt så er du ikke usikker på om noe er galt med kroppen din, så du trenger ikke gå å kjenne etter symptomene. Da blir effekten litt som å fiske med dorgesnøre, etterhvert så lurer du på om de små bevegelsene i krokene kanskje er en liten fisk. Det snøret blir dratt opp titt og ofte for å sjekke uten fangst, men heller en gang for mye en en forlite når det kommer til hjerteinfakt symptomer. 

Symptomer: ikke alle får like sterke tegn "litt forsvar til deg mamma", men du hadde endel av de, og det er ikke alltid lett å trekke konkluksjoner!

-  Brystsmerter og trykk for brystet som vedvarer over flere minutter. De som har opplevd det beskriver det som klemmende, pressende eller at det snører seg. ofte sitter smerten bak brystbeinet, men kan også kjennes ut som det er i ryggen.

-  Ofte stråling eller vissenhet i en eller begge armer, spesielt venstre og i hals eller underkjeve. Den kan også komme i rygg eller øvre del av magen. Smertene er ofte kraftige og bedres ikke av hvile.

-  Kvalme og brekkninger

- uforklarig svimmelhet og kortpusthet

-  kaldsvetting

- angst, uro og slapphet

Hjerteinfarkt er gjerne noe vi har forbundet med 45 år pluss og fedme, slik er det ikke lengre. I dag rammer hjerteinfart også mennesker ned i 20 årene, også slanke mennesker. Min mor er jo tynn, men noe mer i faresonen aldersmessig. Det å ha høy forbrenning (være tynn uansett hva du dytter inn) sikrer deg ikke mot hjerteinfarkt, blodårene tettes for det. Det kan også ramme selv om du lever sunt, ta vår idrettshelt Aleksander Dale Oen som ett eksempel.  Det er ett bevis på at det ikke alltid er lett og oppdage hjertefeil, heldigvis har vi blitt gode på hjerte etter mye forskning når det først oppdages feil.
 

Skal ikke dvele mer med dette, men som sønn av en ambulansesjåfør og med en mor som nylig har opplevd det så tenkte jeg at det var riktig å informere litt om det.

 

Hviledagen har vært knall, utenom sykehuskjøring. fikk med en rolig sykkeløkt på ca 40 min. 

 

Glad i deg Mamma :) dette går bra vettu, neste år blir det himalaya vettu :) du kommer til å bli sprekere en noen gang :)

Ingen tøffe kommentarer

Postet av: marianne

Informativ artikkel, leste mer om hjerteinfarkt på http://doktor24.no/artikler.php?artikkel=12
Dato: 14.01.2013 Tid: 22:10 URL: http://doktor24.no

Skriv en ny kommentar

hits